Dziś znów zabieram Was do południowej Tajlandii – regionu dobrze znanego turystom ze względu na wspaniałe, rozległe plaże i rajskie wysepki, ciągnące się od Phuket po Koh Samui.
Kuchnia południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki, ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie.
To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca.
Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie na pyszne curry.
W czasach królestwa Ayuthaya, król Narai, miłośnik kuchni indyjskiej zatrudnił na dworze królewskim indyjskiego kuchniarza.
I to właśnie wtedy Curry Massaman stało się najbardziej popularnym curry w kuchni tajskiej.
Pasta curry używana do tego dania to mieszanka indyjskich oraz tajskich przypraw i ziół.
Danie niezwykle smaczne i bardzo aromatycznie.
Podane z ryżem jest fantastycznym pomysłem na obiad, albo kolację na ciepło.
Robi się je w sposób łatwy i szybki …. a potrzebujemy do tego tylko jednej patelni.
U mnie znakomicie sprawdziła się Patelnia Granitowa głęboka marki Ballarini z nowej serii Lucca.
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z kurczaka – 300 g
* orzeszki ziemne – 50 g
- * fasolka szparagowa zielona – 100 g
* cebula – 1 szt
* kardamon, liść laurowy – po 2 szt
* cynamon – 1 łyżeczka
* świeża chili – 0,5 szt
* pasta curry massaman – 1 łyżeczka
* mleczko kokosowe – 400 ml
* pasta z tamaryndowca, sos rybny – po 1 łyżce
* cukier palmowy – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na patelni podgrzewamy połowę mleka kokosowego, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przyprawy: kardamon, liść laurowy oraz cynamon.
Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut.
W rondelku podgrzewamy pastę curry massaman z 3 łyżkami mleczka kokosowego, a następnie dodamy resztę mleczka i zalewamy kurczaka.
Wrzucamy pokrojoną cebulkę zblanszowaną wcześniej we wrzątku, fasolkę szpargową zieloną oraz cukier palmowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca.
Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego!
Ps. Pastę Curry Massaman do dania możemy sami zrobić w domu!
Jak?
Zobaczcie!
PASTA CURRY MASSAMAN
SKŁADNIKI:
* suszone papryczki chili – 5 szt
* korzeń galangalu – 1 łyżka
* trawa cytrynowa – 2 łodygi
* czosnek – 2 ząbki
* szalotka – 1 szt
* cynamon – 1 laska
* kolendra, nasiona kopru włoskiego – po 1 łyżce
* pieprz, kmin, kardamon – 1 łyżeczka
* goździki – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Chili, szalotkę, czosnek, korzeń galangalu oraz trawę cytrynową siekamy.
Dodajemy resztę przypraw i wrzucamy na suchą i gorącą patelnię.
Prażymy kilka minut a następnie zmielimy w blenderze.
PATELNIA GRANITOWA GŁĘBOKA BALLARINI Z LINI LUCCA
Na granicie już od jakiegoś czasu mam przyjemność smażyć ( też marki Ballarini ) i już wielokrotnie pisałam , że jestem zachwycona tym materiałem.
Linia Lucca jest nowością w rodzinie naczyń granitowych.
Głęboka patelnia ma średnicę 24 cm.
Granitowa powłoka patelni należy do kategorii non–stick, co oznacza, że potrawy nie przywierają do jej powierzchni nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.
Ogromną zaletą jest łatwość utrzymania jej w czystości – nic nie przywiera, nic się nie przypieka , a sos czy inne potrawy robione na niej z łatwością da się usunąć z powierzchni.
Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania.
Korpus wykonany jest z wysokiej jakości kutego aluminium, dzięki czemu naczynie nagrzewa się szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu.
Patelnia głęboka świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb.
Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią.
Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania w piekarniku.
WŁAŚCIWOŚCI:
Cząsteczki mineralne zawarte w powłokach Ballarini Granitium gwarantują:
- * Długą żywotność patelni
- * Nieprzywierającą powierzchnię, odporną na zarysowania i uszkodzenia
- * Odporność na niszczące działanie zmywarki
- * Łatwość czyszczenia powierzchni patelni po użyciu
- * Bezpieczeństwo dla zdrowia i środowiska – patelnia granitowa nie zawiera PFOA, związków niklu ani metali ciężkich.
UCHWYTY PATELNI GŁĘBOKIEJ LUCCA
Odporność termiczna do 160 stopni – możliwość zastosowania w piekarniku.
Uchwyty są wykonane z tworzywa sztucznego – ergonomiczne i wygodne w stosowaniu.
LINK DO PRODUKTU :
http://ballarini.pl/pl/p/Patelnia-granitowa-gleboka-Ballarini-LUCCA-z-dwoma-uchwytami/542
MOJA OPINIA:
Patelnia Ballarini z linii Lucca, tak jak wok z linii Granitium również spisała się na medal!
Przyrządzałam na niej już kilka różnych dań , a patelnia nie nosi śladów użytkowania.
Zero rys , zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń.
Potrawy przyrządza się błyskawicznie, a gotowe przez długi czas utrzymują ciepło.
Patelnia jest duża i głęboka, dzięki czemu przyrządzenia obiadu dla 4 osób nie jest problemem.
NIC nie przywiera …. NIC się nie przypala.
Zdecydowania warta swojej ceny.
GODNA POLECENIA!
A ja daje sobie rękę uciąć , że kto kupi będzie zadowolony z produktu!
Ps. produkty z tej serii można kupić 50% taniej!
Jak?
O tym na stronie: http://ballarini.pl/pl/p/Patelnia-granitowa-gleboka-Ballarini-LUCCA-z-dwoma-uchwytami/542
3 komentarze
KONKURS - DO WYGRANIA GRANITOWY SPRZĘT DO SMAŻENIA!
15 maja 2015 at 22:17[…] patelnia z uchwytami z serii Lucca marki Ballarini o wartości 169 zł ( o której pisałam tutaj […]
SMAŻONE KREWETKI NA OSTRO PO INDYJSKU
18 lipca 2015 at 16:18[…] mam dla Was przepis na pyszne, smażone krewetki na […]
Balchao - INDYJSKIE CURRY Z KREWETEK W POMIDORACH
5 listopada 2015 at 17:05[…] Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym. […]