Szparagi to warzywa, na które sezon trwa krótko, bo tylko kilka tygodni.
A szkoda, bo są to warzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe!
Uznaje się je również za afrodyzjaki ;)
Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością.
* Jakie szparagi wybrać?
* Czy trzeba je obierać?
* Jak gotować?
* I co można z nich przyrządzić?
Przeczytajcie!
RODZAJE SZPARAGÓW
Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco inny smak oraz wymaga innego sposobu przygotowania.
Białe szparagi – są bardziej włókniste od zielonych, dlatego trzeba je obrać – sprawdzą się więc te o średniej grubości, nie cienkie.
Zielone szparagi – są delikatniejsze w smaku.
Fioletowe szparagi – mają intensywny zapach i są najsłodsze.
JAK WYBRAĆ ŚWIEŻE SZPARAGI?
To jest ten najważniejszy krok!
Na targach, straganach czy też w sklepach sięgajmy tylko po te szparagi, których główki są zamknięte.
Ścięte końce warzyw powinny być wilgotne, a pędy połyskujące i sprężyste.
Przy pocieraniu o siebie powinny charakterystycznie skrzypieć.
PRZYGOTOWANIE SZPARAGÓW:
Świeże szparagi, owinięte w wilgotną ściereczkę, można przechowywać maksymalnie do 3 dni w lodówce.
Najlepiej jest jednak przygotować je jak najwcześniej.
ZIELONE SZPARAGI:
Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy tylko odciąć zdrewniałe końcówki.
Im szparagi młodsze, tym odcięta końcówka powinna być krótsza.
Możemy posłużyć się prostym trickiem – wystarczy wygiąć szparag, a końcówka sama złamie się we właściwym miejscu.
Gotujemy je na stojąco, związane nitką ( by równo się gotowały ) w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru.
Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody – są na tyle delikatne, że zmiękną dzięki samej parze.
Czas gotowania zielonych szparagów to ok. 7 – 10 minut.
Po tym czasie szparagi powinny być miękkie, ale nie przegotowane.
BIAŁE SZPARAGI:
Białe szparagi najpierw myjemy, a następnie obieramy, pomijając główki.
Obieranie zaczynamy pod główką i kierujemy się w dół, usuwając wszystkie włókna.
Musimy odciąć również zdrewniałe końcówki.
Świeże szparagi wymagają usunięcia niewielkiej części – ok. 2 cm, ale im warzywa są starsze, tym większą część końcówki trzeba odciąć.
Białe szparagi gotuje się w osolonej wodzie, związane, z niezamoczoną główką.
Z racji tego, że są grubsze od zielonych wymagają dłuższego czasu gotowania: ok. 12 – 15 minut.
MROŻENIE SZPARAGÓW:
Jeśli chcemy zamrozić szparagi, należy je najpierw obrać i kolejno zamrozić (bez blanszowania).
Chcąc przygotować szparagi, należy wrzucić je na gotującą się wodę, bez uprzedniego rozmrażania.
ZASTOSOWANIE SZPARAGÓW:
Szparagi można przygotować na wiele sposobów: gotowane we wodzie, pieczone w folii aluminiowej, ugotowane a potem smażone na maśle lub gotowane worku do pieczenia oraz na parze.
Mogą być serwowane same lub z dodatkiem sosów – świetnie smakują z sosem holenderskim lub zapiekane w szynce parmeńskiej.
Mogą być przygotowane w formie kremów i zup lub stanowić dodatek do zapiekanek, omletów, sałatek, tart, pizz, czy też risotta.
Ja będę miała dla Was przepis na przepyszne szparagi w chrupiącej panierce z dodatkiem słodko-ostrej salsy.
Wypatrujcie!
No Comments