Brrr , zimno!
Za oknem szaro, buro i ponuro, a my zamiast wygrzewać dupki w promieniach słońca skrywamy się pod kocami w ciepłych skarpetach.
A zamiast objadać się pyszny lodami ( np. tymi ) i popijać orzeźwiające koktajle ( np. takie ) szukamy rozgrzewających dań i ciepłych zup.
Ja dziś mam dla Was taką zupkę!
Delikatny, a zarazem niesamowicie aromatyczny i sycący krem z kukurydzy na ostro, z chili i szczypiorkiem.
Dziś podałam ją chrupiącymi, smażonymi ziarnami kukurydzy, ale jeśli chcecie, by zastąpiła cały dwudaniowy obiad, śmiało możecie dodać do niej np. pieczonego kurczaka.
Pycha!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* kukurydza w puszce – 200 g
* cebula – 1 szt
* świeża chili – 1 szt
* bulion warzywny – 500 ml
* śmietana słodka 18% – 100 ml
* oliwa z oliwek – 50 ml
* sól, pieprz – do smaku
* świeży szczypiorek – 1 pęczek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do zupowaru Soup&Blend Russell Hobbs wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz chili i włączamy tryb podsmażania.
Następnie wsypujemy kukurydzę, zalewamy bulionem i dodajemy po szczypcie przypraw – uruchamiamy tryb gotowania/zupa gładka i gotujemy.
Po 25 minutach zupa gotowa!
W razie potrzeby doprawiamy do smaku!
Podajemy z odrobiną słodkiej śmietanki i posiekanym świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Ps. jeśli nie macie zupowaru krem z kukurydzy możecie zrobić oczywiście w normalnym garnku – gotujemy, a po ugotowaniu – miksujemy i gotowe!
No Comments