Jak wiecie szczęściarą w konkursach jestem niesamowitą!
Ileż to razy zdarzyło mi się otworzyć skrzynkę mailową i przeczytać informacje o wygranej ( tak jak np. 2 tygodnie temu , kiedy to wygrałam wycieczkę do Mediolanu! 😀 ).
Za to nigdy przenigdy nie udało mi się wygrać w Lotka!
Mimo usilnych starań, modłów i czarów nawet 3 nie udało się “przygarnąć”.
3 nie udało mi się przygarnąć, ale za to dziś sama sobie postanowiłam wyczarować szóstkę! 😀
Mam dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka!
Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych!
Ps. może to będą szczęśliwe numery w losowaniu Lotto? 😉
SKŁADNIKI:
( forma 26 cm )
SPÓD:
* masło do natłuszczenia formy
* kruche ciastka – 400 g
* roztopione masło – 160 g
NADZIENIE:
* śmietana kremówka – 300 ml
* gorzka czekolada – 300 g
*cukier – 2 łyżki
* masło – 40 g
* laska wanilii – 1 szt
DODATKOWO:
* Ferrero Rocher – 6 szt
* lukier plastyczny żółty i czarny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Formę smarujemy odrobina masła, wkładamy do lodówki.
Kruche ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
KREM:
Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia.
Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy.
Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki.
KULE:
Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty.
Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy.
Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi z czarnego lukru liczbami i wkładamy do schłodzonego czekoladowego ciasta.
Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Smacznego!
Ps. najłatwiej kroić nożem schłodzonym w ciepłej wodzie!





