Jak wiecie szczęściarą w konkursach jestem niesamowitą!
Ileż to razy zdarzyło mi się otworzyć skrzynkę mailową i przeczytać informacje o wygranej ( tak jak np. 2 tygodnie temu , kiedy to wygrałam wycieczkę do Mediolanu! :D ).
Za to nigdy przenigdy nie udało mi się wygrać w Lotka!
Mimo usilnych starań, modłów i czarów nawet 3 nie udało się “przygarnąć”.
3 nie udało mi się przygarnąć, ale za to dziś sama sobie postanowiłam wyczarować szóstkę! :D
Mam dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka!
Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości.
Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych!
Ps. może to będą szczęśliwe numery w losowaniu Lotto? ;)
SKŁADNIKI:
( forma 26 cm )
SPÓD:
* masło do natłuszczenia formy
* kruche ciastka – 400 g
* roztopione masło – 160 g
NADZIENIE:
* śmietana kremówka – 300 ml
* gorzka czekolada – 300 g
*cukier – 2 łyżki
* masło – 40 g
* laska wanilii – 1 szt
DODATKOWO:
* Ferrero Rocher – 6 szt
* lukier plastyczny żółty i czarny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Formę smarujemy odrobina masła, wkładamy do lodówki.
Kruche ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki.
KREM:
Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia.
Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy.
Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki.
KULE:
Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty.
Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy.
Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi z czarnego lukru liczbami i wkładamy do schłodzonego czekoladowego ciasta.
Odstawiamy na minimum 3 godziny do lodówki.
Smacznego!
Ps. najłatwiej kroić nożem schłodzonym w ciepłej wodzie!
4 komentarze
Ewa
6 czerwca 2015 at 15:46Sylwia,super to ciasto a raczej cyfry na kulkach napisać czekoladą? Wyszłoby?
Ostra na Słodko
6 czerwca 2015 at 16:32Ewa , jasne!
Tylko taką naprawdę gęstą, już zastygającą.
Albo takimi jadalnymi pisakami ( dr Oetker ma takie ).
TARTA Z MASCARPONE I TRUSKAWKAMI
16 czerwca 2015 at 06:49[…] z mascarpone i truskawkami to taka tarta, której nie może zabraknąć na moim stole w sezonie […]
Magdalena
11 grudnia 2015 at 20:15Cudownie wyszło! Trochę w innych proporcjach składniki ale jest dobrze. :)