Dobrze wiem, że lubicie takie szybkie ciasta bez pieczenia.
Dziś mam dla Was kolejne!
Ale muszę przyznać, że i tym razem jest to przepis i ciacho wykonane przez mamę.
Przygotowała dla Was przepyszne bananowe ciacho na gofrach.
Z dodatkiem orzeźwiającej galaretki. lekkie, łatwe w przygotowaniu i mega szybkie. Wspaniały pomysł do kawki.
Gorąco polecam!
Ps. Gofry, jeśli chcecie możecie zamienić również na biszkopty lub herbatniki.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* gofry – 8 szt ( możecie zrobić domowe z TEGO przepisu lub kupić gotowe ).
* banany ( dojrzałe ) – `1 kg
* galaretka cytrynowa – 2 op
* masło ( miękkie ) – 250 g
* cukier puder – 4 łyżki
DODATKOWO:
* banany
* galaretka cytrynowa – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Galaretki cytrynowe ( te 2 do masy ) rozpuszczamy w 750 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia.
Miękkie ( koniecznie! ) masło ucieramy z cukrem, dodajemy rozgniecione widelcem miękkie banany i miksujemy na gładką masę ( jeśli masa nie chce się zrobić kremowa ucieramy nad kąpielą wodną ).
Do masy wlewamy tężejące galaretki cytrynowe i miksujemy, a następnie wylewamy na blachę ( 22×28 ) wyłożoną goframi.
Wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny.
Po tym, czasie układamy plasterki bananów i zalewamy przygotowaną wcześniej , lekko tężejącą, ostatnią galaretką cytrynową.
Ostawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
2 komentarze
magda
20 maja 2016 at 13:53hej ja takie robiłam tylko z malinami. pycha??
Kuchareczka2005
3 lipca 2016 at 14:19mama mojej koleżanki mnie tym zaraziła… a co do ciasta- majstersztyk ;)