I jest!
Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzenia kurczaka – inspirowany oczywiście kuchnią tajską.
Mięso w bardzo chrupiącej panierce jest idealne na każdą okazję!
Świetne na rodzinny obiad – np. z frytkami czy też ryżem – zawsze smakuje rewelacyjnie!
Świetne na imprezę – ze słodkim sosem chili albo czosnkowym i ulubioną surówką z całą pewnością zachwyci niejedno podniebienie!
Świetne na romantyczną kolację czy też na przekąskę przed tv.
Robi się go niezwykle szybko ze składników, które najczęściej mamy w kuchennych szafkach.
Gwarantuję, że jest to jeden z tych przepisów na kurczaka, do którego będziecie wracać z ogromną przyjemnością.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 300 g
* limonka – 1 szt
* mąka pszenna – ok. 50 g
* mąka kukurydziana – ok. 50 g
* bardzo zimna woda mineralna gazowana – 160 ml
* sól, pieprz , chili , papryka ostra , imbir , kurkuma – do smaku
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* olej
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone mięso kroimy w grubsze paski.
Z połowy limonki ścieramy skórkę.
Mięso oprószamy solą, pieprzem , papryką , chili, kurkumą i imbirem a następnie posypujemy startą skórką – wszystko razem dokładnie mieszamy.
Mąki przesiewamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy wodę i dokładnie mieszamy – ma powstać gęsta śmietanka.
Zanurzamy mięso, obtaczamy i smażymy na złoto na bardzo mocno rozgrzanym oleju.
Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
3 komentarze
Anna
28 czerwca 2015 at 11:35PRZEPYSZNE! w końcu jasny, prosty przepis na tempurę :)
KURCZAK MEGA CHRUPIĄCY I SOCZYSTY - na ostro!
19 września 2015 at 07:36[…] A dziś mam dla Was przepis na kurczaka – takiego mega soczystego i mega chrupiącego! […]
ROLADKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
8 listopada 2015 at 20:59[…] mam dla Was przepis na przepysznego kurczaka faszerowanego suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim, który idealnie podkręca […]