Clafoutis to tradycyjny francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta.
Ciasta, które przypomina troszkę takie omletowe/ naleśnikowe.
Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze.
Ja dziś mam dla Was wersję z czereśniami , które już kuszą z targów i straganów.
Takie clafoutis jest świetnym pomysłem na lekki, słodki obiad w upalny dzień, albo słodki podwieczorek.
Dodatek gałki waniliowych lodów np. tych sprawi, że zamieni się w fantastyczny deser, po którym każdy będzie oblizywał się ze smakiem.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( forma 26 cm )
* czereśnie – ok. 400 g
* mąka pszenna – 150 g
* jajko – 3 szt
* napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro – 200 ml
* cukier – 100 g
* masło – 2 łyżki
* skórka cytrynowa – 1 łyżka
* bułka tarta – 1 łyżka
Uwaga!
Napój sojowy oryginalny lekko słodki Alpro możemy zastąpić taką samą ilością śmietanki słodkiej 12%
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wydrylowane czereśnie posypujemy łyżką cukru i na chwilę odstawiamy.
Mąkę przesiewamy z cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny.
Dodajemy ubite jajka oraz napój sojowy ( ew. śmietankę ) i dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i układamy czereśnie.
Zalewamy ciastem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 35-40 minut.
Po upieczeniu możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie u Alicji z bloga Wielki Apetyt :)
No Comments