Sernik sernik sernik – takie wołanie słyszę prawie za każdym razem, kiedy to w weekend mam ochotę upiec jakieś słodkości ;)
Jak wiecie mama jest ogromną wielbicielką serników i to właśnie serniki goszczą u mnie na stole chyba najczęściej ;)
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik gotowany, z dużą ilością soczystych truskawek i przekładany biszkoptami.
Jest to taki sernik , którego absolutnie nie trzeba piec, a jego konsystencja przypomina budyniową.
Można go zrobić zarówno na biszkoptach , jak i herbatnikach.
Dodatek truskawek to taka kropka nad I, która doda całości iście królewskiego charakteru.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( forma keksówka )
* ser biały 3-krotnie mielony – 600 g
* masło 80 g
* cukier – 150 g
* jajko – 2 szt
* budyń śmietankowy – 1 op / 60 g
* biszkopty – języczki – ok. 25 szt
* truskawki – 300 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka oraz ser – miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do masy serowej i delikatnie łyżką mieszamy.
Masę wlewamy do garnka i na wolnym ogniu gotujemy ( do zabulgotania )– mieszamy, by nie dopuścić absolutnie do przypalenia.
Pod koniec wsypujemy budyń i dokładnie rozprowadzamy.
Foremkę wykładamy folią spożywczą, spód pokrywamy biszkoptami.
Wylewamy połowę gorącej masy serowej, przykrywamy połową pokrojonych w plasterki truskawek, kolejną warstwą biszkoptów i wylewamy resztę masy – wygładzamy, uderzamy o stół i wkładamy na noc do lodówki.
Po zastygnięciu wyciągamy z formy i dekorujemy resztą truskawek.
Smacznego!
A jeśli posmakuje Wam sernik gotowany z truskawkami , to spróbujcie też tego z karmelem i orzechami!
https://ostra-na-slodko.pl/2014/04/15/sernik-gotowany-z-karmelem-i-orzechami/
8 komentarzy
Dżastina
3 lipca 2015 at 23:10Juz się chłodzi w lodóweczce :)Przybrane truskawki wygląda przepysznie!
gosiamasterchef
12 października 2015 at 16:36czy blendując ser uzyskam ten sam efekt?:) nie mam w czym zmielić.
ciasto wygląda przepysznie;)
Ostra na Słodko
12 października 2015 at 23:48Tak , ale dobrze go zblenduj na gładko :)
CIASTO MAKOWE Z KREMEM GRYSIKOWYM - na herbatnikach / bez pieczenia
29 października 2015 at 08:06[…] mam dla Was kolejne ciacho bez pieczenia , przygotowana na ulubionych […]
Lucyna
30 kwietnia 2016 at 20:47A jaka forma ? Jeżeli tortownica to jaka średnica?
kamila
30 kwietnia 2016 at 22:23czy nada sie serek kremowy bardzo delikatny nie taki jak twarog
kamila
30 kwietnia 2016 at 22:25czy mogę użyć sera bardzo delikatnego kremowego ,nie jak twarog ,?czy nie wyjdzie?
Ann
2 maja 2016 at 22:08nie udało mi się rozprowadzić budyniu, zostały grudy :(