Każdego dnia coraz bardziej zakochuję się w kuchni orientalnej.
I to taką szczerą miłością ;)
Mam nadzieję, że jeszcze w tym, roku uda mi się wybrać do Tajlandii i tam spróbować tych wszystkich fantastycznych przysmaków, w które teraz wpatruję się w książkach.
Dziś jednak nie zabieram Was do Tajlandii a do Japonii.
Mam dla Was przepis na fantastyczne pierożki Yaki Gyoza, które były również jednym z moich przepisów na starym blogu i które od samego początku uwiodły mnie swoim smakiem.
Delikatne ciasto na gyoza wypełnione sycącym,aromatycznym mięso-warzywnym farszem jest świetnym pomysłem np. na aromatyczny kolację albo imprezę!
Gwarantuję , że nawet Ci, którzy orientalnej kuchni nie znają, albo za orientalną kuchnią nie przepadają z przyjemnością sięgną po dokładkę.
CIEKAWOSTKA!
Z pierożkami Yaki Gyoza jest taka ciekawa historia ..
Otóż Japonia i Chiny od wieków toczą spór o to , czyje te pierożki są.
W Japoni nazywają się Yaki Gyoza , w Chinach – Jiaozi.
Te chińskie zazwyczaj wypełnione są mięsem wołowym połączonym z krewetkami, natomiast te japońskie mają cieńsze ciasto i bardziej czosnkowy aromat.
Najczęściej przygotowuje się się metodą smażenia na parze.
Co to znaczy?
Zobaczcie w przepisie!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka – 150 g
* sól – 1 szczypta
* letnia woda – 80 ml
FARSZ:
* mielone mięso ( u mnie łopatka ) – 120 g
* kapusta pekińska – 100 g
* cebula – 1 szt
* szczypiorek – 1 mały pęczek
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* czosnek – 3 ząbki
* imbir, cukier , pieprz , sos sojowy- do smaku
* olej sezamowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Z mąki,soli i letniej wody zagniatamy ciasto, wyrabiamy ręcznie ok. 7 minut.
Dzielimy na 2 części, formujemy wałki i zawijamy w folię – dostawiamy na ok. 30 minut.
FARSZ:
Posiekane mięso mielone mieszamy z sosem sojowym, odrobiną pieprzu, oleju sezamowego, mąką ziemniaczaną, posiekanym czosnkiem, imbirem i cukrem.
Dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską, cebulę i szczypiorek.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
CIASTO:
Każdy kawałek ciasta dzielimy na 10 części, formujemy kulki i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na krążki ( ok. 10 cm )
Na każdy płat ciasta nakładamy po czubatej łyżce farszu, zwilżamy brzegi i sklejamy pierożki.
CAŁOŚĆ:
W dużym woku rozgrzewamy odrobinę oleju ( sezamowego ), układamy połowę pierożków ( przyrządzamy w 2 partiach ), wlewamy wodę – tak by sięgała do połowy wysokości pierogów i przykrywamy szczelną pokrywką.
Po ok. 7-8 minutach, gdy woda wygotuje się zdejmuejmy pokrywkę, dno pomiędzy pierogami skrapiamy olejem i ponownie przykrywamy.,
Smażymy ok. 3-4 minuty na rumiano.
Podajemy gorące!
3 komentarze
Bluemoon
30 lipca 2015 at 15:02Czy kapusty pekińskiej ma być 10g, czyli 1 deko?
Ostra na Słodko
30 lipca 2015 at 15:05Ma być 100 g – poprawiłam :)
TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI
7 września 2015 at 11:28[…] totalnie rozkochałam się w przeróżnego rodzaju pierożkach – tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz […]