Cobbler to amerykański specjał podobny do brytyjskiego crumble.
A mianem crumble jak wiecie określamy owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką – taka owocowa zapiekanka.
Oba te desery mają ze sobą wiele wspólnego – owoce , kruche ciasto … i najczęściej podajemy je z lodami lub bitą śmietaną.
Wiem wiem! Już Wam cieknie ślinka!
Do zrobienia Cobblera używamy mniej masła, więc jest to deser odrobinę mniej kaloryczny i lżejszy od crumble … a ciasto nie przygotowujemy nie w formie kruszonki , a w formie ciasteczek!
Po upieczeniu troszkę przypominają brukowaną ulicę – czyli po angielsku „cobblerstone street”.
Taki deser jest idealnym ( ale to idealnym! ) pomysłem na rodzinną imprezę … przy grillu …. czy też słodkości na przyjęciu dla dzieci.
Koniecznie wypróbujcie!
Ps. Cobbler można przyrządzić ze wszystkimi ulubionymi owocami!
SKŁADNIKI:
( jest to porcja na 2 formy do zapiekania lub małe naczynie żaroodporne )
* truskawki – 400 g
* cukier – 30 g
* mąka pszenna – 1 łyżka
CIASTECZKA:
* mąka pszenna – 50 g
* zmielone migdały – 25 g
* cukier – 25 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* masło – 30 g
* śmietana kwaśna 18% – 40 g
* cukier waniliowy – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
* kokos , migdały
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone truskawki ( duże kroimy na pół ) zasypujemy 30 g cukru oraz mąką, mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania.
CIASTECZKA:
Mąką bardzo dokładnie siekamy z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodajemy 3/4 śmietany i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-7 mm cm i za pomocą kieliszka wycinamy okręgi.
Układamy na przygotowanych owocach, smarujemy delikatnie resztą śmietany i posypujemy kokosem oraz posiekanymi ( obranymi ze skórki ) migdałami.
Wkładamy do nagrzanego na 170C ( z termoobiegiem ) piekarnika na ok. 25 minut.
Uwaga!
Jeśli zobaczymy , że kokos za bardzo się rumieni górę przykrywamy folią.
Podajemy z lodami lub bitą śmietaną!
Pycha!
1 Comment
TRUSKAWKOWY POCAŁUNEK - biszkopt z serową pianką i truskawkami
11 lipca 2015 at 17:33[…] Dziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! […]