Z kuchnią BALTI wiąże się wiele kontrowersji, jednak jest ona bardzo popularna.
Ów sposób gotowania wywodzi się z Kaszmiru, a udoskonalony i rozwinięty do zachodnich upodobań został w angielskim mieście Birmingham.
Technika gotowania BALTI opiera się w dużym stopniu na tradycyjnych recepturach i technikach wywodzących się z północnych regionów subkontynentu indyjskiego.
Wszystkie składniki gotuje się i podaje w jednym rondlu, a wiele dań tego typu wymaga prostych składników i równie prostych dodatków, jak np. chleb naan .
Dziś mam dla Was przepis na kurczaka balti – niesamowicie pyszne i aromatycznie danie.
Łatwe do przygotowania w kilkanaście minut i bardzo sycące.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* filet z kurczaka – 300 g
* duża cebula – 1 szt
* pomidor – 2 szt
* czosnek – 1 ząbek
* jogurt naturalny – 4 łyżki
* sok cytrynowy – 1 łyżka
* świeża kolendra – 1 pęczek
* olej – 3 łyżki
* cynamon, kardamon, pieprz ziarnisty, kminek, imbir, garam masala, chili, sól – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczone mięso kroimy na kawałki.
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy, po czym wrzucamy pokrojone w plasterki pomidory.
Dodajemy po szczypcie cynamonu, kardamonu, pieprzu, kminku, imbiru, garam masala, chili i soli oraz rozgnieciony czosnek.
Smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając.
Wrzucamy kawałki kurczaka i przesmażamy ok. 5-7 minut, a następnie zalewamy jogurtem.
Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy ok. 13-15 minut mieszając co jakiś czas.
Wlewamy sok, cytrynowy oraz dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.
Podajemy natychmiast!
Smacznego!
1 Comment
VADA - pączki / donaty z soczewicy / kuchnia indyjska
5 lutego 2016 at 19:03[…] będzie to gulasz … nie będzie to danie mięsne …. a będą to […]