Dziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami!
W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie ostatnio nie miałam czasu na wypieki.
Teraz to nadrabiam!
Lekki biszkopt pokryty fantastyczną, delikatną i orzeźwiającą, serową pianką jest świetnym pomysłem na każdą pogodę.
Do tego soczyste truskawki ( po sezonie śmiało mogą być mrożone) i polewa czekoladowa ze słodkim, prażonym kokosem to taka kropka nad I , która sprawia, że ciężko skończyć na jednym kawałku.
Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia.
Gwarantuję , że zrobi furorę , a każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( blacha 25×30 )
BISZKOPT:
* jajka – 6 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
PIANKA SEROWA :
* ser biały 3x mielony ( może być wiaderkowy ) – 0,5 kg
* galaretka cytrynowa – 2 op
* śmietana 36% – 500 ml
* cukier puder – 4 łyżki
* truskawki – ok. 300 g
POLEWA:
* masło – 2 łyżki
* kakao – 2 łyżki
* cukier puder – 4 łyżki
* śmietana 30% – 5 łyżek
* wiórki kokosowe – ok. 50 g
* cukier – 2 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Galaretka rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody, odstawiamy.
BISZKOPT:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut.
PIANKA SEROWA:
Zimną kremówkę ubijamy na sztywno.
Zimne ( ale nie tężejące ) galaretki miksujemy z serem, dodajemy cukier puder i ubitą kremówkę.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt kroimy na 2 blaty, na 1 wylewamy połowę masy serowej, wygładzamy.
Wkładamy pionowo oczyszczone truskawki i zalewamy resztą masy.
Przykrywamy drugim biszkoptem, dociskamy lekko i wkładamy do lodówki.
POLEWA:
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier puder, kakao i śmietanę – wylewamy na ciasto.
Wiórki kokosowe prażymy z cukrem na suchej patelni, wysypujemy na polewę i wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego!
2 komentarze
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI )
20 lipca 2015 at 15:45[…] Truskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce. […]
DESER TRUSKAWKOWY Z MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ – SmakujŚwiat
17 czerwca 2016 at 11:10[…] , serowy krem z białą czekoladą przełożony soczystymi truskawkami, i chrupiącymi biszkoptami jest świetnym pomysłem np. na […]