No i znów uciekamy w kierunku do Indii na owoce morza.
Tak jak za każdym razem będziemy zachwycać się nie tylko smakiem, wyglądem, ale i zapachem.
Zapachem, który w Indiach zawsze jest niezwykle intensywny, za sprawą aromatycznych przypraw – cynamonu, kurkumy, curry czy też kuminu.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, smażone krewetki na ostro.
Podane z ryżem albo chlebkami naan są fantastycznym pomysłem na obiad albo imprezowe danie na ciepło.
Gwarantuję, ze nawet Ci, którzy za owocami morza czy też krewetkami nie przepadają z przyjemnością zjedzą całą porcję , a może nawet sięgną po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* krewetki królewskie – 300 g
* czosnek – 2 ząbki
* chili, imbir, kurkuma, czarna gorczyca, kardamon, sól, pieprz – po 1 płaskiej łyżeczce
* masło ghee – 2 łyżki
* mleko kokosowe – ok. 100 ml
* świeża kolendra – 1 pęczek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do miski wsypujemy imbir, posiekany czosnek, chili, kurkumę, gorczycę oraz rozgrzeciony kardamon.
Wkładamy oczyszczone dokładnie krewetki i obtaczamy w przyprawach.
W woku rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki i smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając.
Wlewamy mleko kokosowe, gotujemy ok. 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i świeżą kolendrą.
Smacznego!
No Comments