No i mamy wyczekany weekend!
A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości!
Dziś mam dla Was przepis na jedno ze swoich ulubionych ciasto z borówkami i malinami.
Kruche herbatniki pokryte lekko kwaskową jagodą masą i świetnie komponującą się z nią słodką masą budyniową wręcz rozpływają się w ustach.
Lekka pianka dodaje im iście królewskiego charakteru i sprawia, że ciasto nie tylko smakuje fenomenalnie , ale i pięknie wygląda.
Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki, albo też na rodzinną imprezę.
Gwarantuję , że każdy będzie oblizywał się ze smakiem.
Ps. lepiej od razu ukroić sobie 2 kawałki ;)
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 22 x 26 )
* herbatniki – 300 g
1 WARSTWA:
* galaretka jagodowa – 2 op
* borówki – 200 g
2 WARSTWA:
* mleko – 700 ml
* masło – 50 g
* cukier – 0,5 szkl
* budyń waniliowy z cukrem – 2 op
* mąka pszenna – 1 łyżka
* mąka ziemniaczana -1 łyżka
* jajko – 2 szt
3 WARSTWA:
* śmietana 30% – 500 ml
* śmietan fix – 2 op
* cukier puder – 3 łyżki
* kokos – 50 g
DODATKOWO:
* borówki + maliny – do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na blachę wyłożoną folią spożywczą kładziemy warstwę herbatników.
1 WARSTWA:
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, studzimy, a następnie dodajemy rozgniecione borówki i miksujemy aż galaretka napowietrzy się.
Tak przygotowany wylewamy na herbatniki, odstawiamy do lodówki.
2 WARSTWA:
2 szklanki mleka gotujemy z masłem i cukrem, w reszcie rozpuszczamy budynie z jajkami oraz obiema mąkami.
Mieszankę wlewamy na gorące mleko i cały czas mieszając gotujemy budyń, lekko studzimy.
Schłodzone ciasto pokrywamy kolejną warstwą herbatników i wylewamy krem budyniowy, wygładzamy, przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki.
3 WARSTWA:
Zimną śmietanę ubijamy na puch, dodajemy cukier oraz śmietan fixy i ubijamy na sztywno.
Dodajemy 3/4 podprażonego kokosu, wyciągamy na ciasto, wygładzamy i obficie posypujemy borówkami, malinami i resztą kokosu.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
4 komentarze
Paula
20 sierpnia 2015 at 09:29Wygląda smacznie :) Ilość produktów podana jest na blaszkę w jakim rozmiarze? Pozdrawiam
Ostra na Słodko
20 sierpnia 2015 at 09:33Rozmiar blachy podany jest w przepisie :)
kasia
1 stycznia 2016 at 10:23Mam pytanie co można dodać zamiast kokosy :-) mój mąż go nie nawilża tak więc muszę wymyślić jakąś alternatywę :-)
Ostra na Słodko
1 stycznia 2016 at 11:09Nie dodawać nic – zostaw śmietankową piankę i też będzie pyszne!