Brownie , brownie , brownie …
Chyba wszystkim z nas cieknie ślinka na samą myśl o mega czekoladowym cieście rozpływającym się w ustach!
Dziś mam dla Was przepis właśnie na brownie!
Ale nie takie zwykłe czekoladowe. a w formie małego torcika wypełnionego po brzegi borówkami.
Połączenie słodkiej czekoladowej masy z owocami zachwyca przy każdym kęsie!
Każdy sięga po dokładkę – wiem sama po sobie ;)
Takie Brownie z borówkami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki!
Po sezonie śmiało można je zrobić również z mrożonymi owocami.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 18 cm )
* gorzka czekolada – 100 g
* masło – 100 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 150 g
* mąka pszenna – 50 g
* kakao – 2 łyżki
* borówki – 1 szkl + do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do szklanek miski wkładamy połamaną czekoladę, masło i kakao – rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy mąkę i miksujemy na woilnych obrotach.
Wlewamy przestudzoną ( nie musi być zimna! ) masę czekoladową -mieszamy.
Dodajemy borówki, wylewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika na ok. 45-50 minut, studzimy.
Po wystudzeniu dekorujemy pozostałymi borówkami + ew. dodatkową polewą czekoladową.
Smacznego!
A jeśli macie ochotę spróbować też innych Brownie to zaglądnijcie na bloga!
Jest tak Klasyczne czekoladowe brownie , Brownie z malinami i Sernikobrownie z brzoskwiniami.
Nie brakuje też fantastycznych Babeczek Brownie z kremem!
18 komentarzy
Dorota
8 sierpnia 2015 at 10:08piękny :) naprawdę urośnie tak ładnie bez proszku do pieczenia?
Ilona
10 października 2015 at 18:35To ciasto tak wyrośnie jak na zdjęciach bez proszku do pieczenia…?
Ostra na Słodko
10 października 2015 at 19:57Przy takiej wielkości tortownicy jak moja – pewnie!
Ja większą trzeba podwoić składniki :)
Hanka :)
7 sierpnia 2016 at 19:30Pycha :) dzisiaj robię drugi raz, bo wczorajsze rozeszło sie od razu całe :) wszyscy zachwyceni :) a przepis genialny :) w sam raz dla leniwców :):)
BASIA
25 stycznia 2017 at 11:58A MOŻNA DODAĆ JAGODY MROŻONE?
Ostra na Słodko
26 stycznia 2017 at 00:19jak najbardziej :))))
Anka
4 czerwca 2020 at 12:36A czy wczesniej trzeba je rozmrazac? Dziekuje za info🙂pozdrawiam🙂
Ostra na Słodko
4 czerwca 2020 at 12:51Tak, na sitku. Inaczej puszczą wodę do ciasta.
Anka
4 czerwca 2020 at 12:56Dziekuje bardzo🙂
Martyna
12 lipca 2017 at 17:49Pyszne pyszne pyszne ! Zrobiłam z borówka amerykańska :) rewelacja! Szybko się robi i szybko znika! Czekam na dostawę borówek i robię kolejne ciacho na weekend! :-)
Kasia
21 lipca 2017 at 14:23Jaka wielkość tortownicy? :)
Kasia
21 lipca 2017 at 14:25Jaka wielkość tortownicy?
Kasia
21 lipca 2017 at 14:28Jaka wielkość formy do pieczenia? :)
dorota
30 września 2017 at 08:45Zdrobilampa z dwóch porcji uroslo a później opadło może tak być?
Anonim
20 października 2017 at 09:13Czy można zamienić cukier na miód i mąkę pszenna na którąś ze zdrowych ?
Robert
15 stycznia 2020 at 14:16Super przepis :) dzięki wielkie. Zacząłem od formy 22cm, potem 26cm i 20cm, dziś będę piekł w trzech różnych. Nie dość że fajnie wychodzi to mam frajdę z pieczenia :)
Martyna
7 maja 2022 at 00:56Czy mogę zamrozić ciasto bez ryzyka, ze po rozmrożeniu borówki puszcza wodę?
Ostra na Słodko
7 maja 2022 at 16:01Absolutnie nie mroziłabym tego ciasta.
Po rozmrożeniu całe może podejść wodą / sokiem i zrobić się jedną wielką gliną.