Brownie , brownie , brownie …
Chyba wszystkim z nas cieknie ślinka na samą myśl o mega czekoladowym cieście rozpływającym się w ustach!
Dziś mam dla Was przepis właśnie na brownie!
Ale nie takie zwykłe czekoladowe. a w formie małego torcika wypełnionego po brzegi borówkami.
Połączenie słodkiej czekoladowej masy z owocami zachwyca przy każdym kęsie!
Każdy sięga po dokładkę – wiem sama po sobie 😉
Takie Brownie z borówkami jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki!
Po sezonie śmiało można je zrobić również z mrożonymi owocami.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 18 cm )
* gorzka czekolada – 100 g
* masło – 100 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 150 g
* mąka pszenna – 50 g
* kakao – 2 łyżki
* borówki – 1 szkl + do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do szklanek miski wkładamy połamaną czekoladę, masło i kakao – rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem na puch, wsypujemy mąkę i miksujemy na woilnych obrotach.
Wlewamy przestudzoną ( nie musi być zimna! ) masę czekoladową -mieszamy.
Dodajemy borówki, wylewamy do foremki wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 150C piekarnika na ok. 45-50 minut, studzimy.
Po wystudzeniu dekorujemy pozostałymi borówkami + ew. dodatkową polewą czekoladową.
Smacznego!
A jeśli macie ochotę spróbować też innych Brownie to zaglądnijcie na bloga!
Jest tak Klasyczne czekoladowe brownie , Brownie z malinami i Sernikobrownie z brzoskwiniami.
Nie brakuje też fantastycznych Babeczek Brownie z kremem!


