Polędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko.
Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską, która ostatnio gości u mnie najczęściej.
Polędwiczki wieprzowe panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło.
Idealnie spiszą się też na romantycznej randce!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
MIĘSO:
* polędwica wieprzowa – 250 g
* olej – 1 łyżka
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* małe jajko – 1 szt
* mleko – 125 ml
* chili – do smaku
* olej do smażenia
SOS:
* sos sojowy ciemny – 2 łyzki
* miód – 3 łyżki
* ocet winny – 1 łyżka
* szczypiorek – 1 łyżka
* chili – 1 szt
* koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MIĘSO:
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na wok z odrobiną rozgrzanego oleju, smażymy przez ok. 3-4 minuty, wyciągamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , jajkiem , mlekiem i chili – dokładnie mieszamy.
W woku rozgrzewamy dużą ilość oleju ( do głębokiego smażenia ), wrzucamy zanurzone wcześniej w cieście kawałki mięsa, smażymy na zloto.
SOS:
Mieszamy sos sojowy z miodem , octem winnym, koncentratem pomidorowym, posiekaną chili i posiekanym drobno szczypiorkiem, chwilę podgrzewamy.
CAŁOŚĆ:
Mięso podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i podgrzanym sosem.
Pycha!
No Comments