Soczyste ananasy kojarzące nam się z egzotycznymi wakacjami i kwaskowate wiśnie z naszych ogrodów.
Połączenie tych dwóch smaków komponuje się świetnie!
Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie łatwe , tanie i smaczne ciasto – ala biszkopt wypełnione ananasami z delikatną nutką wiśni.
Idealne do popołudniowej kawki.
W połączeniu z gałką ulubionych waniliowych lodów stworzy deser, którego nie powstydziłaby się dobra cukiernia … i deser, który zachwyci nawet te najbardziej wybredne podniebienia.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
* biszkopty – 150 g
* ananasy w puszce – ok. 400 g / 1 op
* sok ananasowy – 3 łyżki
* wiśnie w słoiku – ok. 100 g
* jajko – 4 szt
* cukier – 4 łyżki
* mąka – 5 łyżek
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy spód odrobiną masła i wykładamy pokruszonymi biszkoptami.
Przykrywamy odsączonymi , pokrojonymi na kawałki ananasami, a następnie pomiędzy ananasy układamy wiśnie.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy sok ananasowy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciastem zalewamy owoce, wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 30 minut.
Studzimy, zajadamy!
Pycha!
No Comments