Kuchnia tajska i chińska totalnie podbiła moje serce!
I to tak totalnie!
W każdy weekend w domu odbywa się prawdziwa orientalna uczta, która zachwyca zarówno oczy jak i podniebienie.
Pomysły czerpię zarówno z internetu, książek, gazet, jak i sama wymyślam ze składników, które dostępne mam w lodówce.
Tak było i tym razem!
Dziś mam dla Was przepis na fantastycznego, soczystego kurczaka w słodko-ostrym ( ostrym na słodko :p ) sosie z mlekiem kokosowym i chrupiącym, prażonym słonecznikiem.
Do tego ugotowany na sypko ryż i świeży szczypiorek.
Danie na 5 z plusem!
Gorąco polecam!
Ps. Taki kurczak w słodko-ostrym sosie jest fantastycznym pomysłem np. na imprezę – gwarantuję, że zrobi furorę wśród gości!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 200g
* koncentrat pomidorowy – 50 ml
* mleko kokosowe – 150 ml
* świeża chili – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 2 ząbki
* słonecznik – 3-4 łyżki
* sól, pieprz czarny, cukier puder , sok cytrynowy – do smaku
* olej do smażenia
DODATKOWO:
* ryż
* szczypiorek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na woku rozgrzewamy niewielka ilość oleju, dodajemy posiekaną drobno cebulkę, złocimy, a następnie dodajemy posiekany czosnek i chili.
Wrzucamy oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, solimy, przesmażamy kilka minut cały czas mieszając.
Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu redukujemy.
Wrzucamy podprażony słonecznik i doprawiamy do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.
Dokładnie mieszamy i podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
1 Comment
paulina
3 października 2015 at 15:19zrobiłam. bardzo smaczne, ale z wyglądu w ogóle nie przypomina dania na zdjęciu