Czy wiesz, że …
… że właśnie teraz są najbardziej smaczne i najbardziej wartościowe.
Warto je jeść nie tylko ze względu na pyszny smak i mnogość przepisów, które można z nich wykonać, ale również ze względu na właściwości i wartości odżywcze.
Jest co najmniej 7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI!
Jakie?
Zobaczcie!
1.BŁONNIK
Jak doskonale wiemy błonnik daje organizmowi uczucie nasycenia, reguluje przemianę materii i trawienie, doskonale przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit – a co za tym idzie zapobiega zaparciom.
2. WITAMINA E
Witamina ta nazywana jest witaminą młodości, ze względu na swoje silne działanie przeciwutleniające ( czyli opóźniające starzenie się ).
3. WITAMINA B6
Witamina ta jest bardzo potrzebna szczególnie kobietom – łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i działa przeciwdepresyjnie.
4. WITAMINA A
Witamina ta jest odpowiedzialna zarówno za prawidłowy wzrost kości i zębów oraz kondycję skóry, włosów i paznokci.
5. KWAS CHLOROGENOWY
Kwas ten obniża poziom cholesterolu we krwi oraz hamuje przyswajanie cukrów – a co za tym idzie wspomaga odchudzanie.
6. POLIFENOLE
Skutecznie zwalczają wolne rodniki, zapobiegając przy tym chorobom układu krążenia i serca
7. PYSZNY SMAK
No a to chyba dla nas, wielbicieli słodkości – najważniejsze!
Można przyrządzić z nich fantastyczne ciasta, desery, muffinki, musy, zapiekanki i powidła!
Na blogu znajdziecie kilka śliwkowych pyszności!
Warto zajrzeć!
źródło głównego zdjęcia: Pinterest
No Comments