Hiszpańską kuchnią zajadamy się tu od dawna , ale dawno nie było nic fajnego na deser.
No to bach!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne brzoskwinie gotowane w winie z La Rioja.
Jest to obłędny deser, ale tylko dla dorosłych, gdyż od tego wina może nieźle zakręcić się w głowie ;)
To danie jest jednym ze specjałów regionu La Rioja, gdzie znajdują się zarówno winnice, jak i sady owocowe.
Jest to idealny pomysł np. na randkę, albo też rozgrzewający deser w te coraz chłodniejsze wieczory ;)
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
* brzoskwinia – 2 szt
* mała cytryna – 1 szt
* cynamon – 1 laska
* goździki – 2 szt
* czerwone wino z La Rioja – 500 ml
* cukier – 60 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z wyparzonej cytryny ścieramy skórkę, zalewamy winem, dodajemy cukier, cynamon i goździki – zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”.
Obrane brzoskwinie wkładamy do garnka , zalewamy winem i na wolnym ogniu gotujemy ok. 25 minut.
Podajemy na ciepło!
Smacznego!
Ps. brzoskwinie śmiało możemy zastąpić gruszkami!
1 Comment
DESER WANILIOWY Z DYNIĄ I GRUSZKĄ - dietetyczny
22 października 2015 at 23:06[…] Jak już Wam wspominałam będąc na diecie i zmieniając swoje nawykli żywieniowe wcale nie muszę rezygnować z pysznych deserów. […]