No i kolejne fantastyczne ciasto bez pieczenia – tym razem będzie to sernik gotowany.
Jak pewnie pamiętacie robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z truskawkami.
Tym razem stawiam na jesienną wersję!
Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki.
Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza.
Koniecznie wypróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 22 x 24 )
* ser biały 3x mielony – 800 g
* jabłka – 1,5 kg
* mleko – 1 szkl
* masło – 100 g
* cukier – 100 g
* budyń waniliowy – 2 op
* galaretka cytrynowa – 2 op
* herbatniki – 300 g
Ps. Ser MUSI być dobrej jakości ( nie może to być wodnisty ser wiaderkowy, bo masa się nie siądzie ).
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Blachę wykładamy folią spożywczą , pokrywamy warstwą herbatników.
Ser miksujemy z masłem i cukrem.
Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka, a następnie wlewamy do masy serowej – miksujemy.
Całość gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, a następnie wylewamy na herbatniki.
Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości.
Do gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, wylewamy na ciasto, pokrywamy resztą herbatników.
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Pozostałe serniki gotowane na blogu:
5 komentarzy
SOK DYNIOWY Z MARCHEWKĄ I BANANEM ( a'la Kubuś ) - najlepszy
1 listopada 2015 at 06:46[…] soczystej marchewki z dynią, jabłkiem i bananem tworzy fantastyczną, aksamitną konsystencję, która z całą pewnością posmakuje […]
Anka
4 listopada 2015 at 22:56Przepraszam za może głupie pytanie ale to znaczy że gotujemy ser z mlekiem i budyniami? Sorry ale nigdy nie robiłam takiego kremu i nie wiem czy to się nie „rozwarstwi” ? Dzięki za odpowiedź.:-)
Ostra na Słodko
5 listopada 2015 at 08:30No gotujemy :D
W ganku , na bardzo wolnym ogniu wszystko razem gotujemy mieszając – trzeba pilnować by się nie przypalił.
Masa wychodzi gładka.
Eve
11 lutego 2016 at 17:50jakie maja być wymiary blachy ??
SERNIK BEZ PIECZENIA Z TOFFI I DŻEMEM WIŚNIOWYM – SmakujŚwiat
17 czerwca 2016 at 11:07[…] to jest chyba jeden z najlepszych serników bez pieczenia ( na zimno ) jakie […]