W tym roku szaleję z dyniowymi przepisami jak nigdy – rodzinka jest zachwycona!
Dyniowe ciasta …. dyniowe kluseczki i kopytka , naleśniki dyniowe , placuszki oraz przepyszne zupy!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pierożki Tortellini ( tradycyjne włoskie pierożki ) nadziewane dynią oraz soczewicą, które to sprawiają, że są one niezwykle sycące.
Wszystko to fantastycznie doprawione , na ostro, tak jak lubię i okraszone dużą ilością zrumienionej cebulki.
Danie idealne na obiad albo kolację na ciepło!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
CIASTO NA PIEROGI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* małe jajko – 1 szt
* masło – 0,5 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 1/3 szt
FARSZ:
* dynia – 200 g
* czerwona soczewica – 150 g
* duża cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* kasza manna – 2 łyżki
* sól, pieprz, chili, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku
DODATKOWO:
* cebula
* oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
FARSZ:
Opłukaną soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy.
W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, a następnie pokrojoną dynię – przesmażamy kilka minut, a następnie podlewamy odrobiną wody, solimy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy do miękkości.
Do dyni dodajemy soczewicę i miksujemy na gładki farsz.
Dodajemy kaszę mannę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili oraz majerankiem.
CIASTO:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło i szczyptę soli.
Stopniowo wlewamy ciepłą wodę zagniatając gładkie ciasto ( w razie potrzeby podsypujemy mąką ).
Rozwałkujemy, wycinamy okręgi za pomocą szklanki.
CAŁOŚĆ:
Na ciasto kładziemy porcję farszu, sklejamy tortellini, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy okraszone cebulką.
Smacznego!
Jeśli lubicie tego typu pierożki spróbujcie jeszcze Pielmieni!
Przepis oczywiście czeka na blogu :)
No Comments