Ze jestem ogromną wielbicielką naleśników to chyba słyszeliście już z milion razy!
No bo to prawda!
Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią i to taka rzecz , którą mogłabym jeść dzień w dzień i nigdy by mi się nie znudziła!
Dziś mam dla Was wersję jakiej tu jeszcze nie było – naleśniki / krokiety z musem jabłkowym i cynamonem, panierowane w chrupiących płatkach owsianych.
Także jest nie tylko smacznie, ale i zdrowo!
Smakiem i zapachem przypominają ulubioną szarlotkę i są świetnym pomysłem na obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!
Polecam!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
* mąka ( ja użyłam mąki ryżowej + żytniej ) – 1 szkl
* mleko 0,5% – ok. 2 szkl
* duże jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cynamon- 1 łyżeczka
* olej ( u mnie kokosowy ) – 4 łyżki
* sól – 1 szczypta
NADZIENIE:
* jabłka – ok. 500 g
* cukier – 4 łyżki
PANIERKA:
* białko – 2 szt
* cynamon – 2 łyżki
* płatki owsiane – ok. 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
NALEŚNIKI:
Składniki miksujemy na gładkie ciasto, smażymy średniej wielkości naleśniki.
NADZIENIE:
Obrane jabłka kroimy w kosteczkę, wkładamy do garnka, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i prażymy kilkanaście minut do miękkości.
CAŁOŚĆ:
Naleśniki smarujemy nadzieniem jabłkowym, zakładamy boki, zawijamy krokiety.
Obtaczamy w białkach i podprażonych płatkach owsianych wymieszanych z cynamonem.
Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Zajadamy!
Smacznego!
2 komentarze
PLACUSZKI DYNIOWE Z ORZECHAMI - przepyszne!
6 listopada 2015 at 22:55[…] jesienne … pachnące cynamonem … a do tego zdrowe, gdyż białą mąkę pszenną zamieniłam na tę z pełnego […]
MINI KROKIECIKI ZIEMNIACZANE ( croquettes de pommes de terre )
27 grudnia 2015 at 16:20[…] krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą […]