I znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii.
Tym razem będziemy tam zajadać jedno z dań narodowych, a mianowicie Tortillę de papas.
Tortilla ziemniaczana tak jak już mówiłam jest daniem narodowym Hiszpanii – najbardziej popularnym wśród turystów.
Jest to omlet z ziemniakami, którego tradycja sięga kilku wieków i który występuje w jednej z najważniejszych książek kucharskich Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria.
Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby, cebula, szpinak, pomidory i wiele wiele innych ).
W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ).
Ciekawe kto z Was odważyłby się na takie połączenie?! ;)
Ja dziś mam dla Was przepis na klasyczną, tę najbardziej tradycyjną, z dodatkiem cebulki, która fajnie podkręca smak.
Taka Tortilla ziemniaczana jest świetnym pomysłem na samodzielny obiad, albo też jako dodatek do rożnego rodzaju mięs czy też ryb.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
ziemniaki – ok. 350 g
* jajko – 3 szt
* cebula – 1 szt
* oliwa z oliwek – 80 ml
* sól , pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na głębszej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz posiekaną cebulę, smażymy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy podsmażone ziemniaki z cebulą, sól oraz pieprz – całość wylewamy na tę samą patelnię z resztą oliwy.
Smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
Ps. śmiało można dodać do niej 2 ząbki posiekanego czosnku!
3 komentarze
mrt
15 października 2015 at 13:14Ziemniaki maja byc wczesniej ugotowane? :)
Jola
25 października 2015 at 20:04Właśnie,przyłączam się do pytania;)
Ostra na Słodko
25 października 2015 at 21:48Ziemniaki surowe :)