Dziś mam dla Was kolejny pomysł na naleśniki!
Tym razem będzie troszeczkę ( ale tylko troszeczkę :p ) bardziej kalorycznie niż zawsze!
Ale ojj tam ojj tam , taka dawka kalorii od czasu do czasu absolutnie nie zaszkodzi ;)
Cieniutkie naleśniki zrumienione na prawdziwym, pachnącym maśle i zapiekane z jajkiem sadzonym i serem żółtym – u mnie cheddarem.
Danie niesamowicie smaczne i niesamowicie sycące!
Idealne zarówno dla długie, leniwe śniadanie, jak i obiad.
Gwarantuję, że talerz zostanie opróżniony do zera!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 1 porcja / 2 szt )
NALEŚNIKI:
* mąka – 0,5 szkl
* jajko – 1 szt
* woda gazowana – 1 szkl
* proszek do pieczenia -1 szczypta
* sól – 1 szczypta
* olej – 2 łyżki
DODATKOWO:
* jajko – 1 szt
* ser żółty – ok. 30 g
* masło
* świeża natka pietruszki
* sól, pieprz
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Składniki na naleśniki dokładnie mieszamy , smażymy 2 duże naleśniki, składamy w koperty.
Na patelni roztapiamy masło, kładziemy złożone naleśniki, na górze rozbijamy jajko, odrobinę solimy, pieprzymy, przykrywamy aż się zetnie, a następnie posypujemy startym serem i zapiekamy.
Podajemy ze świeżą natką.
Smacznego!
No Comments