Dziś mam dla Was kolejne ciacho bez pieczenia , przygotowana na ulubionych herbatnikach.
Robi się je błyskawicznie, smakuje fenomenalnie i znika w tempie ekspresowym!
Na odmianę od moich ulubionych ciast budyniowych , jest to ciasto z kremem grysikowym, czyli takim z kaszy manny.
Dodatek maku świetnie urozmaica krem i sprawia, że ciasto nabiera fajnego, może nawet troszkę świątecznego charakteru.
Zamiast herbatników możecie również użyć podłużnych biszkoptów – wyjdzie tak samo pyszne!
Ciasto grysikowe z makiem jest świetnym pomysłem do ulubionej, popołudniowej kawki.
Gwarantuję, że każdy smakosz słodkości będzie się oblizywał ze smakiem!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( keksówka 12×24 )
herbatniki – ok. 25 szt
* kasza manna – 1 szkl
* masło – 200 g
* mleko – 500 ml ( ja mleko zastąpiłam napojem owsianym Alpro )
* cukier waniliowy – 1 op
* cukier – 3/4 szkl
* mak – 0,5 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do mleka / napoju wsypujemy cukry, dodajemy masło i podgrzewamy do momentu zagotowania.
Wsypujemy kaszę manną oraz mak – wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia.
Połowę wylewamy do keksówki wyłożonej na spodzie warstwą herbatników, przykrywamy drugą warstwą ciastek i zalewamy resztą kremu.
Na wierzchu układamy resztę ciastek i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
1 Comment
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
27 grudnia 2015 at 14:16[…] Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny makowiec! […]