PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁĄ FASOLĄ NA OSTRO – najlepsze!

I kolejny dyniowy przepis ( wiem wiem , jest tu ich już sporo , no bo przecież możecie zobaczyć fantastyczne ciasto dyniowe , kluseczki, kopytka , naleśniki , placuszki i zupę … ).

Ale takich pierogów jeszcze nie ma!

Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi fantastycznym farszem z dyni oraz białej fasoli.

Do tego cebulka, aromatyczny czosnek i świeżo posiekana natka pietruszki oraz moje ukochane chili – takie połączenie sprawia, że pierogi nie tylko świetnie smakują, ale też rewelacyjnie pachną!

Są idealnym pomysłem na sycący, jesienny obiad.

Koniecznie wypróbujcie!

  pierogi z dynia , pierogi z fasola , pyszne ciasto na pierogi , farsz z fasoli , ostra na slodko (3)xx

SKŁADNIKI:

( 2 porcje )

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 szkl

* małe jajko – 1 szt

* masło – 1 płaska łyżeczka

* sól – 1 szczypta

* ciepła woda – ok. 0,5 szkl

FARSZ:

* dynia – 200 g

* ugotowana, biała fasola – 150 g

* duża cebula – 1 szt

* czosnek – 3 ząbki

* świeża chili – 1 szt

* natka pietruszki – 1 pęczek

* sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa – do smaku

DODATKOWO:

* oliwa + cebula

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

FARSZ:

Rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz chili, przesmażamy, wrzucamy posiekany czosnek.

Dodajemy pokrojoną dynię,odrobinę soli oraz gałki muszkatołowej i dusimy do miękkości podlewając odrobiną wody.

Do miękkiej dyni wrzucamy ugotowaną fasolę, miksujemy na gładko, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz posiekaną natką pietruszki.

CIASTO:

Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz masło, a następnie podlewamy wodą zagniatając gładkie ciasto.

Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi.

CAŁOŚĆ:

Na ciasto nakładamy porcję farszu, sklejamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Podajemy okraszone cebulką.

Smacznego!

pierogi z dynia , pierogi z fasola , pyszne ciasto na pierogi , farsz z fasoli , ostra na slodko (6)x

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )
    13 listopada 2015 at 20:37

    […] Ostatnią sobotę spędziłam na lepieniu pierogów! […]

  • Reply
    CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarskaOstra na Słodko - blog kulinarny
    8 grudnia 2015 at 07:42

    […] to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego, nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w […]

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress