To jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D ).
Fantastyczna rolada zrobiona z ciasteczek!
Tak, tak, do jej zrobienia użyłam różnego rodzaju kruchych ciasteczek i dlatego też nie wymaga ona pieczenia.Wypełniona po brzegi fantastycznym kokosowym kremem.
Słodka, ale zarazem niesamowicie delikatna … rozpływająca się w ustach … obłędna!
Jest fantastycznym pomysłem do kawki.
Zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* herbatniki zwykłe – ok. 100 g
* ciastka kruche w czekoladzie – ok. 100 g
* pierniczki – 50 g
* kokos – 50 g
* kakao – 1 łyżka
* marmolada np. truskawkowa – 2 łyżki
* ciepłe mleko – ok. 0,5 szkl
KREM KOKOSOWY:
* mascarpone – 200 g
* cukier puder – ok.4 łyżki
* kokos – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie ciastka bardzo drobno siekamy albo mielimy w malakserze.Dodajemy marmoladę, ciepłe mleko, łyżkę kakao i wiórki kokosowe.
Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy.
Wyciągamy na folię aluminiową tworząc prostokąt o wym. 25×30 ( wymiary aboslutnie nie muszą być dokładnie takie ).
* By ułatwić wałkowanie możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej.
KREM KOKOSOWY:
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
CAŁOŚĆ:
Przygotowanym kremem smarujemy ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwijamy roladę.
Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin ( a najlepiej noc! ).
1 Comment
Ostra na Słodko – blog kulinarny Blog kulinarny z przepisami na ciasta, desery, ciasteczka, ale również pyszne i szybkie obiady PANI WALEWSKA / PYCHOTKA – ciasto bez pieczenia – SmakujŚwiat
17 czerwca 2016 at 10:59[…] Was na przepyszne ciasto bez pieczenia, na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym, które rewelacyjnie […]