CIASTECZKA CYNAMONOWE – kruche / stempelki / najlepsze!

Uwielbiam te ciasteczka!

Są tak obłędnie kruche , że aż rozpadają się w dłoniach!

Niesamowicie kruche , niesamowicie pachnące cynamonem i niesamowicie pyszne!

Robi się je w błyskawiczny sposób i tak samo szybko znikają.

Piekąc je zainspirowałam się przepisem wygrzebanym gdzieś w starym, zrywanym kalendarzu.

Niesamowitego uroku dodaje im wzorek ze stempelków!

( Ciasteczka budyniowe ze stempelkami również Was kiedyś zachwyciły! )

Są fantastycznym pomysłem np. dla bliskiej osoby.

Spróbujcie!

  Ciasteczka cynamonowe , kruche ciastka , ciastka z cynamonem , pyszne ciasteczka do kawy , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (4)xxx

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 250 g

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* soda – 0,5 łyżeczki

* cynamon – 1 łyżka

* miękkie masło – 100 g

* cukier brązowy – 100 g

* sok cytrynowy – 1 łyżka

* duże jajko + dodatkowe białko – 1 szt

Ciasteczka cynamonowe , kruche ciastka , ciastka z cynamonem , pyszne ciasteczka do kawy , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (3)xxx

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem.

Dodajemy posiekane masło oraz jajko ( odrobinę białka zostawiamy do posmarowania ).

Dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka.

Układamy na blasze wyłożonej papierem i smarujemy białkiem.

Dodatkowo możemy posypać jeszcze brązowym cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu – ja tak robię!

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 13-15 minut.

Zajadamy!

Ciasteczka cynamonowe , kruche ciastka , ciastka z cynamonem , pyszne ciasteczka do kawy , ostra na slodko , blog kulinarny , latwe przepisy (2)xx

You Might Also Like

5 komentarzy

  • Reply
    Patrycja
    13 listopada 2015 at 18:33

    Kochana masz chyba błąd przy posiekanym „jajku i jajku” :) Poza tym na pewno jutro zrobię! Pozdrawiam :)

  • Reply
    Kasia
    11 grudnia 2015 at 23:24

    Ciastka smakują naprawdę nieopisalnie dobrze – ale na stemplowanie się wgole nie nadają. One wyrastają trochę i zmieniają kształt, dla tego nie są idealne na stemple, bo wychodzą tak jak na twoim zdjęciu widać takie „rozmazane”. Ale bardzo dziękuję za wyśmienity przepis!

  • Reply
    ROŻKI SEROWE Z CZEKOLADĄ I ŚLIWKAMI
    21 marca 2016 at 11:02

    […] I znów zapraszam na Was na pyszne ciasteczka! […]

  • Reply
    SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ - Deser W Słoiczku
    1 kwietnia 2016 at 04:58

    […] z kruchym ciastem, cynamonem, sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem […]

  • Reply
    Anonim
    8 grudnia 2016 at 09:38

    No a co z ty sokiem cytrynowym. Kiedy sie dodadje?

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress