Dziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis z wykorzystaniem mąki kokosowej, w której ostatnio totalnie się zakochałam!
CIEKAWOSTKA!
Ma bajecznie kokosowy, słodki smak i aromat.
Nie zawiera cholesterolu i ma mniej kalorii niż wiórki kokosowe.
Jest źródłem błonnika i białka, wapnia, cynku, magnezu oraz antyoksydantów.
Reguluje poziom cukru we krwi, a także nie zawiera glutenu, dzięki czemu wypieki świetnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Placuszki z mąki kokosowej są lekkie, dietetyczne, a przy tym niesamowicie aromatyczne i smaczne!
Od kiedy zaczęłam korzystać mąki kokosowej na stałe włączyłam je do swojej diety – BE FIT!
Podane z przepyszny musem ze słodkiego mango i prażonymi orzechami są idealnym pomysłem zarówno na słodkie, leniwe śniadanie albo lekki obiad – zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.
Takie placuszki są dietetyczne i śmiało mogą je zajadać osoby będące na diecie odchudzającej.
Mus z mango możecie zastąpić jogurtem albo ulubionym koktajlem – gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
Ps. radzę nie rezygnować z „polewy”, gdyż racuszki zrobione z mąki kokosowej same w sobie jedzone solo mogą być trochę zbyt zapychające.
SKŁADNIKI:
( dla 1 osoby )
* mąka kokosowa – 40 g
* napój kokosowy Alpro – 130 ml
* wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
* chia – 1 łyżeczka
* żółtko – 1 szt + białko – 2 szt
* olej kokosowy do smażenia – 1 łyżka
DODATKOWO:
* dojrzałe mango + orzechy włoskie
Ps. napój kokosowy możemy zastąpić mlekiem kokosowym lub jogurtem naturalnym.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
2 białka ubijamy z żółtkiem, dodajemy wiórki kokosowe, nasiona chia oraz mąkę kokosową.
Dolewamy napój kokosowy i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smażymy z 2 stron na odrobinie oleju kokosowego.
Podajemy ze zmiksowanym na mus mango i prażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Smacznego!
No Comments