I znów przenosimy się do Indii ( tak, tak, wiem, że się cieszycie! ).
Zapach curry, kurkumy, cynamonu i innych, niesamowicie aromatycznych przypraw kusi na każdym kroku.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pulpeciki / klopsiki w aromatycznym sosie curry.
Podane z kuskusem są świetnym pomysłem na sycący obiad.
Taki sos możecie wykorzystać również do kotletów z kurczaka – sprawdzi się znakomicie!
Także szykujcie talerze a ja nakładam Wam pyszne pulpeciki w sosie curry!
Częstujcie się!
SKŁADNIKI:
* mielone mięso z indyka – 300 g
* papryka – 0,5 szt
* posiekana kolendra – 2 łyżki
* żółta pasta curry – 1 łyżeczka
* sól, pieprz – 1 szczypta
* mąka ziemniaczana – ok. 5 łyżki
SOS:
* cebula – 1 szt
* papryczka chili – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* napój kokosowy Alpro -1,5 szkl lub mleko kokosowe – 1 szkl
* pulpa pomidorowa – 3 łyżki
* żółta pasta curry – 3 łyżeczki
* kurkuma – 1 łyżeczka
* mielony kumin – 1 łyżeczka
* mielona kolendra – 1 łyżeczka
* sól, pieprz, imbir, cukier – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SOS:
Cebulę i czosnek drobno siekamy, przesmażamy na odrobinie oleju, dodajemy kolendrę, kumin, imbir, kurkumę i żółtą pastę curry.
Cały czas mieszając wlewamy pulpę pomidorową i napój kokosowy Alpro lub mleko kokosowe – gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i cukru.
PULPECIKI:
Do mięsa dodajemy posiekaną paprykę, kolendrę oraz pastę curry.
Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.
Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące ziemniaczanej i obsmażamy, a następnie wkładamy do gotującego się sosu i dusimy jeszcze kilka minut.
Podajemy gorące!
1 Comment
ROLADKI Z INDYKA NADZIEWANE KASZĄ GRYCZANĄ NIEPALONĄ
26 grudnia 2015 at 19:35[…] Dziś sięgamy po indyka! […]