Ostatnią sobotę spędziłam na lepieniu pierogów!
Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę.
Delikatne ( najlepsze! i sprawdzone! ) ciasto na pierogi obficie wypełnione przepysznym, mięsnym farszem.
Idealne z cebulką albo skwarkami.
Idealne prosto albo odsmażane na masełku.
Częstujcie się!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 1 szt
* masło -1 łyżeczka
* sól -1 szczypta
* gorąca woda – 0,5 szkl
FARSZ:
* mięso z rosołu – ok. 250 g
* marchew i pietruszka z rosołu – 1 szt
* bulion – 0,5 szkl
* cebula -1 szt
* masło – 1 łyżka
* sól, pieprz , ostra papryka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy jajko oraz masło, a następnie powoli wlewamy gorącą ( ale nie wrzącą ) wodę dokładnie wyrabiając gładkie, elastyczne ciasto.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut ( zawinięte ).
FARSZ:
Przygotowanie farszu najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania rosołu.
Oczyszczone mięso kroimy drobniutko, dodajemy posiekana marchew oraz pietruszkę – możemy to zrobić również w maszynce do mielenia.
Wrzucamy zeszkloną na maśle cebulkę, podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku.
Wyrobiony odstawiamy do lodówki na ok, 30 minut.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi i nadziewamy farszem.
Zlepiamy pierogi i gotujemy ok. 3-4 minuty w osolonym wrzątku.
Podajemy gorące!
Smacznego!
INNE SMAKOWITE PIEROGI Z BLOGA:
1 Comment
NALEŚNIKI RUSKIE ( z serem i ziemniakami )
17 kwietnia 2016 at 16:22[…] tu wielbiciele ruskich pierogów?! Pewnie, że […]