Mamy jesień, no a co za tym idzie nadszedł okres fantastycznych szarlotek.
Tutaj znajdziecie mnóstwo przepisów na te najlepsze ;)
Do szarlotki idą nie tylko jabłka, no, ale i cynamon!
Czy wiecie, że cynamon to nie tylko fajna i aromatyczna przyprawa nadająca niezwykły aromat?
Ma on również inne działanie, o którym zdecydowanie warto wiedzieć!
Dlatego usiądźcie sobie wygodnie w fotelu, a ja Wam o nich opowiem ;)
Tak jak już mówiłam wcześniej cynamon to nie tylko aromatyczna przyprawa nadająca wspaniały smak ulubionym ciasto, grzańcom czy też świątecznym wypiekom.
Jest niezaprzeczalną gwiazdą wśród przypraw.
W medycynie stosuję się go od pięciu tysięcy lat, a już w starożytnych tekstach chińskich widnieją wzmianki o cynamonie, jako leku przeciw przeziębieniom oraz kłopotom trawiennym oraz jako antidotum na silne trucizny, środek moczopędny, wiatropędny i korzystnie wpływający na układ krążenia.
Bywał towarem droższym niż złoto!
SKĄD SIĘ BIERZE CYNAMON?
Cynamonowiec obejmuje około 250 gatunków drzew i dużych krzewów, uprawianych w całej strefie klimatu subtropikalnego.
Najbardziej znani przedstawiciele tej rodziny, to cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) oraz kasja (Cinnamomum cassia).
Laski cynamonu uzyskuje się wysuszonej kory cynamonowca.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE CYNAMONU
– Cynamon stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu.
– Jest naturalnym antyoksydantem, czyli wspomaga zwalczanie wolnych rodników, przez co opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego.
– Ma właściwości antybakteryjne (wykazano, że ekstrakt z cynamonu ma działanie bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli).
– Jest doskonałym i w wypełni naturalnym środkiem do walki z trądzikiem: pomaga zlikwidować wypryski, łagodzi przebarwienia i rozjaśnia cerę.
– Ma właściwości przeciwgrzybiczne i anty-alergiczne.
-Pobudza produkcję soku żołądkowego, działa rozkurczowo i wiatropędnie.
– Ma właściwości rozgrzewające, dlatego warto po niego sięgnąć kiedy czujemy, że nasz organizm jest wychłodzony, czy też w początkowej fazie przeziębienia (katar, drapanie w gardle).
– Pobudza trawienie, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo.
Jedynie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu, jak również pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, co może być bardzo istotne dla osób cierpiących na cukrzycę.
– Usprawnia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych – pomaga nam to w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację oraz pamięć wzrokową.
– Wykazuje niesamowite właściwości wspomagające leczenie chorób wywołanych zakażeniem przez drożdżaki np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida.
– Przyspiesza metabolizm, poprawia proces trawienia i pomaga schudnąć.
Skutecznie także hamuje apetyt na słodycze i daje poczucie sytości, a w ten sposób zapobiega przejadaniu się.
– Pojawiają się również doniesienia naukowe, że składniki cynamonu wykazują działanie poprawiające wrażliwość na insulinę oraz obniżające stężenie glukozy i lipidów we krwi.
CZY CYNAMON MOŻE SZKODZIĆ?
Ujawniono, że nadmierne stosowanie cynamonu, może uszkadzać wątrobę i nerki, co wiąże się z wysoką zawartością kumaryny w tej przyprawie.
Co to jest kumaryna?
Kumaryna jest substancją zapachową, występującą nie tylko w produktach spożywczych, ale i w kosmetycznych.
Jej zapach przywodzi na myśl zapach skoszonego siana, połączonego z wanilią.
Wykazuje działanie uspokajające, relaksujące na mięśnie gładkie i prążkowane, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe.
Może pomóc w walce z bezsennością, kolkami, zaparciami i trudnościami w oddawaniu moczu.
Wpływa też na drobnoustroje, hamując ich rozwój.
Ponadto może zapobiegać nowotworom.
Kumaryna negatywnie wpływa na tych, którzy są podatni na takie działanie.
Jej szkodliwość nie została jednak potwierdzona badaniami na ludziach.
Testy na szczurach i psach wykazały jej patologiczny wpływ, na ich organizmy, powodując u szczurów krwotoki wewnętrzne, a u psów problemy wątrobowe z żółtaczką i u obu gatunków zwierząt śmierć.
Czy każdy cynamon zawiera kumarynę?
Nie każdy cynamon jest bogaty w kumarynę.
Najwięcej tej substancji, znajduje się w chińskim cynamonie kasja (Cinnamomum cassia), a najmniej w cynamonie z Cejlonu (Cinnamomum verum).
Jak odróżnić cynamon cejloński od cassia?
wygląd laski: cynamon kasja jest skręcony w pojedyncze i gładkie laski, a cynamon cejloński zwija się po obu stronach kory, tworząc „dwururkę”, w przekroju przypominającą cygaro
kolor zmielonej kory: cynamon kasja ma ciemny kolor, podbarwiony na rdzawo lub czerwono, a cynamon cejloński ma barwę jasną, żółtobrązową
smak przyprawy: cynamon kasja ma nieprzyjemny, piekący i cierpki smak, a cynamon cejloński ma delikatny, słodkawo-korzenny smak, lekko piekący
Ile cynamonu można bezpiecznie spożywać?
Niemieccy naukowcy, którzy zajęli się analizowaniem kumaryny zawartej w cynamonie kasja, zalecają by spożywać tą przyprawę nie częściej, niż raz w tygodniu.
Przy czym zaznaczają, że dawka ta powinna wynosić 0,1 mg na kilogram masy ciała.
Szczególnie położyli nacisk, na redukcję cynamonu kasja w produktach spożywczych dla dzieci.
Dla nich właściwą dawką cynamonu, jest 0,1-0,2 mg cynamonu kasja na kilogram masy ciała.
U dorosłych limit ten wynosi około 0,5mg na kilogram masy ciała.
Zaznacza się, że jedna płaska łyżeczka do herbaty to około 3 gramy cynamonu.
CYNAMONOWE PRZYSMAKI Z BLOGA:
Niektóre przepisy dopiero się pojawią – bądźcie cierpliwi!
źródło informacji:
- wikipedia , ekologia.pl , polki.pl , bonavita.pl
No Comments