CZEBUREKI – smażone pierogi z mięsem – kuchnia tatarska

Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni.

Są to duże pierogi z ciasta podobnego do naszego ciasta ptysiowego, nadziewane obficie mięsem mielonym i smażone w głębokim tłuszczu.

Danie kaloryczne, ale niesamowicie smaczne!

Idealne zarówno na obiad, kolację na ciepło, jak i imprezę!

Tradycyjnie podaje się je z kefirem – Wy śmiało możecie popić np. czerwonym barszczem.

Nadzienie mięsne również można zastąpić na swoje ulubione – świetnie sprawdzi się warzywne albo serowe.

Koniecznie wypróbujcie!

Dla mnie czebureki to taki danie, którego nigdy nie odmawiam i do którego zawsze z przyjemnością wracam!

Polecam!

czebureki , kuchnia tatarska , pierogi z miesem , smazone pierogi , najlepsze ciasto na pierogi , ostra na slodko (2)xx

SKŁADNIKI:

CIASTO:

* mąka pszenna – 1 i 3/4 szkl
* woda – 0,5 szkl
* sól – 1 szczypta
* masło – 1 łyżeczka
* małe jajko – 1 szt

FARSZ:

* mięso mielone wieprzowe – 125 g
* mięso mielone wołowe – 80 g
* cebula – 1 szt
* kefir – 3 łyżki
* pietruszka – 1`pęczek
* majeranek -1 łyżeczka
* sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wodę masłem i solą gotujemy, wsypujemy 1 1/3 mąki i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do przestudzenia, a następnie dodajemy jajko, mieszamy, wsypujemy resztę mąki.

Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.

FARSZ:

Mięsa mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę oraz majeranek.

Wlewamy kefir i doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy, odrywamy kawałek, wałkujemy na cieniutki, okrągły placek .

Na połowę nakładamy porcję farszu ( ok. 1 cm ), zamykamy drugą połową i zalepiamy pierogi.

Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony ( na rumiano ).

Podajemy gorące!

Smacznego!

czebureki , kuchnia tatarska , pierogi z miesem , smazone pierogi , najlepsze ciasto na pierogi , ostra na slodko (4)xx

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    Anonim
    8 grudnia 2015 at 07:50

    A ile sztuk wychodzi z tej porcji?

  • Reply
    Renata
    8 grudnia 2015 at 07:51

    A ile sztuk wychodzi z tej porcji?

  • Reply
    Natka
    12 stycznia 2016 at 18:44

    na pewno zrobię…juz mi ślinka cieknie :) dzięki :)

  • Reply
    TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM
    27 kwietnia 2016 at 23:26

    […] zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na […]

  • Reply
    Kasia
    28 maja 2018 at 13:30

    Dzień dobry jaka powinna być temperatura oleju?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      28 maja 2018 at 13:40

      Nie może być za gorący, bo wtedy za szybko spieką się z zewnątrz a w środku będą niedopieczone.
      Najlepiej spróbować na małym kawalku ciasta – ma delikatnie bulgotać po wrzuceniu. Smacznego :))

    Skomentuj Anonim Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress