Greckie obwarzanki to jeden z moich ulubionych przysmaków z ciasta francuskiego!
Połączenie ciasta francuskiego z delikatnym kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć.
Greckie obwarzanki są niesamowicie kruche, delikatne i bardzo chrupiące.
Idealne na śniadanie albo popołudniową przekąskę.
Wspaniały dodatek do ulubionej kawy.
Koniecznie wypróbujcie!
Gwarantuję, że greckie obwarzanki podbiją Wasze serca!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 blat ( ok. 300 g )
* mąka pszenna – 150 g
* masło – 80 g
* cukier puder – 40 g
* żółtko – 1 szt
* jajko – 1 szt
* cukier do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, siekamy z masłem, dodajemy żółtko, szybko zagniatamy.
Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Ciasto francuskie rozcinamy na 2 blaty, ciasto kruche rozwałkowujemy na tę samą wielkość.
Ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem, przykrywamy płatem kruchego ciasta, ponownie smarujemy jajkiem i nakrywamy ciastem francuskim – dociskamy.
Kroimy na długie paski o szerokości mniej więcej 2 cm., zwijamy obwarzanki, smarujemy resztą jajka i obsypujemy cukrem,.
Wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 12 minut.
Smacznego!
5 komentarzy
marzanka 45+
9 grudnia 2015 at 20:20pycha !!!
BANOFFEE - deser z toffi i bananami w słoiczku
29 lutego 2016 at 19:18[…] kruchego ciasta, puszystej śmietankowej masy, słodkich bananów i jeszcze bardziej słodkiego toffi tworzy […]
CIASTECZKA - PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO SEROWO-KOKOSOWE
16 marca 2016 at 13:45[…] Ostatnio w mojej kuchni dość często gościło ciasto francuskie! […]
CIASTECZKA SEROWE ( 3 składnikowe! ) - ekspresowe!
18 kwietnia 2016 at 15:49[…] kruche i delikatne, a w smaku przypominają trochę ciasto francuskie, gdyż rozwarstwiają się tak jak […]
ja
28 lipca 2017 at 10:00Ani to obwarzanki, ani greckie. Obwarzanki się sparza, a i ciasto zupełnie inne …