Rosti to placki ziemniaczane, wywodzące się z kuchni szwajcarskiej i będące jej daniem narodowym.
Mogą być podawane samodzielnie lub też jako dodatek do obiadu.
Bardzo często przygotowuje się je z zapiekanym serem na górze albo kiełbasą.
Idealnie smakują solo albo z ulubionym sosem.
Są świetny pomysłem zarówno na obiad, jak też imprezowe danie!
Niesamowicie chrupiące!
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością będzie sięgał po dokładkę!
SKŁADNIKI:
* ziemniaki – 500 g
* cebula – 1 szt
* sól
* pieprz
* olej do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane ziemniaki kroimy w drobne zapałki, posypujemy solą i odstawiamy na ok 10 minut.
Po tym czasie odciskamy sok, dodajemy startą cebulę oraz pieprz – wszystko razem mieszamy.
Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju!
UWAGA!
Olej musi przykrywać placki, a placki nie mogą być zbyt cienkie, bo się nie będą trzymały.
Smacznego!
No Comments