Grudzień to taki wyjątkowy czas…
Czas, na który chyba wszyscy czekają.
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia i wszystko wkoło nabiera już takiego świątecznego, magicznego klimatu.
Galerie handlowe wypełniają się pięknymi dekoracjami … sklepowe półki uginają od świątecznych prezentów … a domy wypełniają zapachem pierników …
I u mnie też tak jest …tak magicznie …
W czasie Świąt Bożego Narodzenia wreszcie mam okazję odpocząć od codziennej bieganiny, pośpiechu i usiąść z mamą przy pysznej kawie i ciachu plotkując o rzeczach ważnych i tych mniej, dekorując przy tym upieczone z rana pierniki.
Do wycinania użyłyśmy foremek, które można zakupić razem z piękną, świąteczną puszką.
Puszka idealnie nadaje się do spakowania słodkości na prezent!
Zakupić ją można TUTAJ
W kącie pięknie mienią się choinkowe lampki, a z piekarnika dobiega zapach ulubionego, świątecznego ciacha.
Niesamowicie miękkie, delikatne, pachnące … wypełnione obficie żurawiną, która to przecież jest jednym z tych najbardziej świątecznych składników.
Takie ciacho idealne do kawy … przy którym można usiąść i zajadać kawałek po kawałku nie zwracając uwagi na kalorie .
W Święta się ich nie liczy.
W Święta liczy się magia i ten czas razem spędzony.
Kawa też smakuje inaczej, wyjątkowo … i w ten czas można pozwolić sobie na coś bardziej wyjątkowego.
Najlepsza kawa Tchibo Exclusive , dodatek bitej śmietany, aromatycznego cynamonu i przyprawy do szarlotki oraz miodu sprawia, że ciężko od niej się oderwać.
Mini-Kafetiera do zaparzania kawy : TUTAJ
Pojemniczki na przyprawy: TUTAJ
Filiżanki do espresso: TUTAJ
Jest to jedna z tych kaw, która sprawia, że zwykłe chwile – stają się niezwykłe.
Chce się rzec : “Chwilo trwaj “
Kocham takie dni!
***
PRZEPISY:
KAWA KUBUSIA PUCHATKA
SKŁADNIKI:
( 1 porcja )
* gorąca, zaparzona, palona kawa Tchibo Exclusive – 125 ml
* gorące mleko skondensowane – 50 ml
* przyprawa do szarlotki
* cynamon
* cukier brązowy / miód
* bita śmietana
* chips jabłkowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do filiżanki wsypujemy szczyptę przyprawy do szarlotki i łyżeczkę brązowego cukru.
Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym.
Dekorujemy bitą śmietaną , cynamonem, cukrem oraz odrobiną miodu.
Do tego chips jabłkowy i gotowe!
***
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ:
SKŁADNIKI:
* gęsty jogurt naturalny – 250 g
* stopione masło – 120 g
* jajko – 3 szt
* skórka pomarańczowa – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 450 g
* cukier – 250 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* soda oczyszczona – 1 szczypta
* sól – 1 szczypta
* świeża i suszona żurawina – 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jogurt mieszamy z masłem, jajkami , skórką pomarańczową.
W osobnej misce przesiewamy mąkę z cukrem , proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli – mieszamy.
Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na gładką masę.
Wrzucamy żurawinę , mieszamy łyżką.
Całość wlewamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą keksówki ( 12x30cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-65 minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku i zajadamy!
Świetnym dodatkiem jest polewa z białej czekolady i żurawina!
***
PIERNICZKI:
SKŁADNIKI:
(ok. 30 szt )
* mąka pszenna – 1 szkl
* miód – 1,5 łyżki
* cukier – – 4 łyżki
* soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
* masło – 1 łyżeczka
* małe jajko – 2 szt
* przyprawa do pierników – 1 łyżka
* cynamon – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy, dodajemy miód, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i sodę – mieszamy.
Dodajemy masło oraz jajko, dolewamy powoli mleko – cały czas zagniatamy, wyrabiamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy, wycinamy kształty, układamy na blasze, smarujemy drugim, roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 13 minut.
Ps. w przygotowaniu pierniczków pomogła mi mama!
Zabawy foremkami było co niemiara!
Upieczone dekorujemy i pakujemy wg. uznania!
Ps. świetnie nadaje się do tego puszka, w której to były właśnie te foremki do wycinania.
Kupić ją można TUTAJ
***
A Wy, jak lubicie spędzać Święta? :)
Zestaw do wykonywania dekoracji filcowych można kupić TUTAJ
Ps. Serdecznie polecam Wam również BLOG RADOSCODKRYWANIA, gdzie znajdziecie mnóstwo znakomitych przepisów I inspiracji!
No Comments