I znów pędzimy do Indii, a dokładnie do Pendżabu.
Pendżab (Pandźab, Pięciorzecze) jest krainą historyczną w południowej Azji, rozciągająca się wzdłuż granicy indyjsko-pakistańskiej.
Nazwa Pendżab, oznaczająca „Krainę Pięciu Rzek”, wywodzi się z perskiego, gdzie panj oznacza „pięć”, a āb – „woda”.
Pięć rzek Pendżabu to rzeki dorzecza Indusu: Bjas, Ćenab, Dżhelam, Ravi i Satledź.
Aloo gohbi to typowe, pożywne danie z tego regionu.
Najczęściej podaje się je z mięsem pieczonym w tandoor oraz chlebkami naan, chapati lub roti.
Można przygotowywać je z zielonego lub fioletowego kalafiora, a wówczas smak będzie jeszcze bardziej zaskakujący!
Jest świetnym pomysłem na rozgrzewający jesienno-zimowy obiad albo też imprezowe danie.
Gwarantuję, że nie tylko wielbiciele orientalnych smaków będą zachwyceni!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* ziemniaki – 2 szt
* pomidor – 2 szt
* kalafior – 1/4 szt
* zielona papryczka chili – 1 szt
* czosnek -2 ząbki
* garam masala – 1 łyżeczka
* mielona kolendra – 1łyżeczka
* kumin – 1 łyżeczka
* kurkuma – 1łyżeczka
* imbir – 1 szczypta
* masło ghee – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane, umyte ziremniaki kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną kurkumy przez ok. 15 minut.
Podzielony na różyczki kalafior blanszujemy ok. 10 minut we wrzątku.
Na patelni rozgrzewamy masło. dodajemy kumin, kolendrę, imbir i resztę kurkumy.
Wrzucamy posiekamy czosnek, pokrojone w kostkę pomidory i posiekaną chili – podgrzewamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Wrzucamy kalafior, ugotowane ziemniaki i garam masala – podgrzewamy mieszając, doprawiamy solą i gotowe!
Smacznego!
No Comments