NALEŚNIKI ORKISZOWE – najlepsze proporcje / idealne!

Mąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać.

Szczególną miłością darzę naleśniki!

Na samym początku trochę bałam się użyć samej orkiszowej do ich przygotowania, ale przełamałam się i absolutnie nie zawiodłam!

Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę.

..

.

Zobacz: https://c.mtpc.se/tags/link/2098677

,

.

Naleśniki z mąki orkiszowej są fantastyczne, dużą bogatsze w smaku, łatwiej się smażą i nadają się do przygotowywania naleśników zarówno na słodko, jak i słono czy wytrawnych.

Koniecznie wypróbujcie!

Naleśniki z mąki orkiszowej Was zachwycą!

Polecam!

nalesniki orkiszowe , nalesniki fit , fit przepisy , zdrowe nalesniki , nalesniki z maki orkiszowej , ostra na slodko , sylwia ladyga (2)xx

SKŁADNIKI:

* mąka orkiszowa ( razowa typ 2000 ) – 1 szkl
* mleko ( 1,5% ) – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* olej z pestek winogron / oliwa – 1 łyżka
* sól -1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy na gorącej, odrobinę natłuszczonej patelni.

Smacznego!

You Might Also Like

21 komentarzy

  • Reply
    Stach
    25 sierpnia 2016 at 16:53

    A czym się to ciasto naleśnikowe różni od zwykłego ciasta naleśnikowego – z mąki pszennej – oprócz oczywiście samej mąki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 sierpnia 2016 at 16:55

      Nalesniki z mąki orkiszowej są calkiem inne w smaku i konsystencji niż naleśniki z mąki pszennej.
      Niewłasciwe proporcje sprawią , że ciasto albo będzie gorzekie albo się całkowicie będzie rozpadać po usmażeniu.

  • Reply
    Słodka Mama
    10 października 2016 at 15:00

    Trafiłam tu przypadkiem ale na pewno zostanę na dłużej. Naleśniki IDEALNE pierwszy raz robiłam z mąki orkiszowej wyszły rewelacyjne.

  • Reply
    monikapietowska
    16 stycznia 2017 at 12:13

    A czy jest coś czym można zastąpić mleko? Woda? Nie mogę pić mleka..

  • Reply
    Ewa
    17 stycznia 2017 at 17:30

    Czy dodawać wode gazowaną?

  • Reply
    Natalia
    17 stycznia 2017 at 20:34

    Hej, zastanawiam się ile mniej więcej naleśników wyszło Ci z takich proporcji? :)

    Dodam, że mam patelnię o średnicy 24 cm :D

  • Reply
    Marcelina
    8 sierpnia 2018 at 16:57

    Naleśniki orkiszowe są rewelacyjne! Pyszne w smaku, bardzo ładnie się pieką i dają się łatwo przewracać. Zawsze wychodzą. Zagościły u mnie w jadłospisie na stałe. ;)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      8 sierpnia 2018 at 23:37

      Strasznie się cieszę! :))))
      Następnym razem czekam na zdjęcie!

  • Reply
    EWA
    16 października 2018 at 20:04

    właśnie skończyłam smażyć.Mają specyficzny smak ale dla mnie super.Zrobiłam ze szpinakiem .Pycha

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 października 2018 at 20:07

      Smak i też zapach inny … Ze szpinakiem genialny pomysł!
      Coś jeszcze dodałaś oprócz szpinaku?

  • Reply
    Beat
    28 listopada 2018 at 19:51

    Rzadko cokolwiek komentuję, ale tutaj muszę! Z uwagi na dietę zdrowotną zostałam zmuszona do wyeliminowania mąki pszennej. Naleśniki z inną mąka mi nie wychodziły! 😤 dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu i….. są obłędne! Szybko zostały zjedzone, dzisiaj z mięsem mielonym, następne będą na słodko 🤩 Polecam!!!

  • Reply
    Magda
    13 czerwca 2019 at 09:43

    Chcąc ograniczyć mąkę pszenną ze wzgl. zdrowotnych zrobiłam dzisiaj te naleśniki dwa razy :)
    Pierwszą porcję zrobiłam ściśle wg tutejszego przepisu i oprócz pierwszego ( ;) wiadomo ;) ) reszta wyszła dobrze. W sumie z podanych proporcji na dużej patelni wyszło mi 5 naleśników do śniadania. Miałam mąkę orkiszową typ 2000 tortową (białą) i wyszły dość grube :) Z drugiej porcji wyszło mi kapkę więcej bo dodałam 1/4 szklanki więcej mleka i wyszły mi delikatniejsze i cieńsze niż poprzednie takie jak zwykłe pszenne. Także nawet typ mąki nie stanowi problemu bo wychodzą pyszne z tego przepisu. Polecam ten przepis i dziękuję autorce za niego :)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      13 czerwca 2019 at 09:49

      Bardzo miło mi to słyszeć! :)) Dziękuję! <3 Cudownego dnia!

  • Reply
    Marta
    9 sierpnia 2019 at 09:18

    Dobrze by było napisać na ile to porcji…

    • Reply
      Ostra na Słodko
      9 sierpnia 2019 at 09:21

      Nie napisałam , bo nie widzę takiej potrzeby, gdyż wszystko zależy od wielkości używanej patelni.

  • Reply
    Iwa
    19 października 2019 at 17:35

    Nalesniki pierwsza klasa. Super ekastyczne i w smaku pyszne. Dodalam 1/4 szklanki mleka wiecej niz w przepisie. Od dzis beda czesto goscic w mojej kuchni. DZiekuje :)

  • Reply
    El.
    28 listopada 2019 at 21:39

    Dziękuję za przepis. Zrobiłam z połowy porocji- wychodzi ok.5-6 naleśników. Dałam małe jajko, ciasto było za gęste, więc dodałam jeszcze mleka i bardzo dobrze się smażyły.

  • Reply
    Paulina O
    27 stycznia 2023 at 17:02

    Rodzę o podpowiedz czemu mogły mi nie wyjść. Ciasto było tak gęste ze musiałam dodać mleka bo był by omlet. Bardzo smaczne wyszły ale minimum 0,5 szklanki mleka musiałam dolać.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress