Mąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać.
Szczególną miłością darzę naleśniki!
Na samym początku trochę bałam się użyć samej orkiszowej do ich przygotowania, ale przełamałam się i absolutnie nie zawiodłam!
Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę.
..
.
Zobacz: https://c.mtpc.se/tags/link/2098677
,
.
Naleśniki z mąki orkiszowej są fantastyczne, dużą bogatsze w smaku, łatwiej się smażą i nadają się do przygotowywania naleśników zarówno na słodko, jak i słono czy wytrawnych.
Koniecznie wypróbujcie!
Naleśniki z mąki orkiszowej Was zachwycą!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka orkiszowa ( razowa typ 2000 ) – 1 szkl
* mleko ( 1,5% ) – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* olej z pestek winogron / oliwa – 1 łyżka
* sól -1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy na gorącej, odrobinę natłuszczonej patelni.
Smacznego!
20 komentarzy
Stach
25 sierpnia 2016 at 16:53A czym się to ciasto naleśnikowe różni od zwykłego ciasta naleśnikowego – z mąki pszennej – oprócz oczywiście samej mąki?
Ostra na Słodko
25 sierpnia 2016 at 16:55Nalesniki z mąki orkiszowej są calkiem inne w smaku i konsystencji niż naleśniki z mąki pszennej.
Niewłasciwe proporcje sprawią , że ciasto albo będzie gorzekie albo się całkowicie będzie rozpadać po usmażeniu.
Słodka Mama
10 października 2016 at 15:00Trafiłam tu przypadkiem ale na pewno zostanę na dłużej. Naleśniki IDEALNE pierwszy raz robiłam z mąki orkiszowej wyszły rewelacyjne.
Ostra na Słodko
10 października 2016 at 15:00Bardzo milo mi to slyszeć :)))))
monikapietowska
16 stycznia 2017 at 12:13A czy jest coś czym można zastąpić mleko? Woda? Nie mogę pić mleka..
Ewa
17 stycznia 2017 at 17:30Czy dodawać wode gazowaną?
Natalia
17 stycznia 2017 at 20:34Hej, zastanawiam się ile mniej więcej naleśników wyszło Ci z takich proporcji? :)
Dodam, że mam patelnię o średnicy 24 cm :D
Marcelina
8 sierpnia 2018 at 16:57Naleśniki orkiszowe są rewelacyjne! Pyszne w smaku, bardzo ładnie się pieką i dają się łatwo przewracać. Zawsze wychodzą. Zagościły u mnie w jadłospisie na stałe. ;)
Ostra na Słodko
8 sierpnia 2018 at 23:37Strasznie się cieszę! :))))
Następnym razem czekam na zdjęcie!
EWA
16 października 2018 at 20:04właśnie skończyłam smażyć.Mają specyficzny smak ale dla mnie super.Zrobiłam ze szpinakiem .Pycha
Ostra na Słodko
16 października 2018 at 20:07Smak i też zapach inny … Ze szpinakiem genialny pomysł!
Coś jeszcze dodałaś oprócz szpinaku?
Beat
28 listopada 2018 at 19:51Rzadko cokolwiek komentuję, ale tutaj muszę! Z uwagi na dietę zdrowotną zostałam zmuszona do wyeliminowania mąki pszennej. Naleśniki z inną mąka mi nie wychodziły! 😤 dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu i….. są obłędne! Szybko zostały zjedzone, dzisiaj z mięsem mielonym, następne będą na słodko 🤩 Polecam!!!
Ostra na Słodko
28 listopada 2018 at 19:57Ależ się cieszę!!!!! :)))
Magda
13 czerwca 2019 at 09:43Chcąc ograniczyć mąkę pszenną ze wzgl. zdrowotnych zrobiłam dzisiaj te naleśniki dwa razy :)
Pierwszą porcję zrobiłam ściśle wg tutejszego przepisu i oprócz pierwszego ( ;) wiadomo ;) ) reszta wyszła dobrze. W sumie z podanych proporcji na dużej patelni wyszło mi 5 naleśników do śniadania. Miałam mąkę orkiszową typ 2000 tortową (białą) i wyszły dość grube :) Z drugiej porcji wyszło mi kapkę więcej bo dodałam 1/4 szklanki więcej mleka i wyszły mi delikatniejsze i cieńsze niż poprzednie takie jak zwykłe pszenne. Także nawet typ mąki nie stanowi problemu bo wychodzą pyszne z tego przepisu. Polecam ten przepis i dziękuję autorce za niego :)
Ostra na Słodko
13 czerwca 2019 at 09:49Bardzo miło mi to słyszeć! :)) Dziękuję! <3 Cudownego dnia!
Marta
9 sierpnia 2019 at 09:18Dobrze by było napisać na ile to porcji…
Ostra na Słodko
9 sierpnia 2019 at 09:21Nie napisałam , bo nie widzę takiej potrzeby, gdyż wszystko zależy od wielkości używanej patelni.
Iwa
19 października 2019 at 17:35Nalesniki pierwsza klasa. Super ekastyczne i w smaku pyszne. Dodalam 1/4 szklanki mleka wiecej niz w przepisie. Od dzis beda czesto goscic w mojej kuchni. DZiekuje :)
Ostra na Słodko
19 października 2019 at 17:36Super! Bardzo miło to słyszeć <3
El.
28 listopada 2019 at 21:39Dziękuję za przepis. Zrobiłam z połowy porocji- wychodzi ok.5-6 naleśników. Dałam małe jajko, ciasto było za gęste, więc dodałam jeszcze mleka i bardzo dobrze się smażyły.