Mąkę orkiszową wykorzystuję w swojej kuchni dopiero od niedawna, ale już zdążyłam się w niej totalnie zakochać.
Szczególną miłością darzę naleśniki!
Na samym początku trochę bałam się użyć samej orkiszowej do ich przygotowania, ale przełamałam się i absolutnie nie zawiodłam!
Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę.
..
.
Zobacz: https://c.mtpc.se/tags/link/2098677
,
.
Naleśniki z mąki orkiszowej są fantastyczne, dużą bogatsze w smaku, łatwiej się smażą i nadają się do przygotowywania naleśników zarówno na słodko, jak i słono czy wytrawnych.
Koniecznie wypróbujcie!
Naleśniki z mąki orkiszowej Was zachwycą!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka orkiszowa ( razowa typ 2000 ) – 1 szkl
* mleko ( 1,5% ) – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* olej z pestek winogron / oliwa – 1 łyżka
* sól -1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, smażymy na gorącej, odrobinę natłuszczonej patelni.
Smacznego!
22 komentarze
Stach
25 sierpnia 2016 at 16:53A czym się to ciasto naleśnikowe różni od zwykłego ciasta naleśnikowego – z mąki pszennej – oprócz oczywiście samej mąki?
Ostra na Słodko
25 sierpnia 2016 at 16:55Nalesniki z mąki orkiszowej są calkiem inne w smaku i konsystencji niż naleśniki z mąki pszennej.
Niewłasciwe proporcje sprawią , że ciasto albo będzie gorzekie albo się całkowicie będzie rozpadać po usmażeniu.
Słodka Mama
10 października 2016 at 15:00Trafiłam tu przypadkiem ale na pewno zostanę na dłużej. Naleśniki IDEALNE pierwszy raz robiłam z mąki orkiszowej wyszły rewelacyjne.
Ostra na Słodko
10 października 2016 at 15:00Bardzo milo mi to slyszeć :)))))
monikapietowska
16 stycznia 2017 at 12:13A czy jest coś czym można zastąpić mleko? Woda? Nie mogę pić mleka..
Ewa
17 stycznia 2017 at 17:30Czy dodawać wode gazowaną?
Natalia
17 stycznia 2017 at 20:34Hej, zastanawiam się ile mniej więcej naleśników wyszło Ci z takich proporcji? :)
Dodam, że mam patelnię o średnicy 24 cm :D
Marcelina
8 sierpnia 2018 at 16:57Naleśniki orkiszowe są rewelacyjne! Pyszne w smaku, bardzo ładnie się pieką i dają się łatwo przewracać. Zawsze wychodzą. Zagościły u mnie w jadłospisie na stałe. ;)
Ostra na Słodko
8 sierpnia 2018 at 23:37Strasznie się cieszę! :))))
Następnym razem czekam na zdjęcie!
EWA
16 października 2018 at 20:04właśnie skończyłam smażyć.Mają specyficzny smak ale dla mnie super.Zrobiłam ze szpinakiem .Pycha
Ostra na Słodko
16 października 2018 at 20:07Smak i też zapach inny … Ze szpinakiem genialny pomysł!
Coś jeszcze dodałaś oprócz szpinaku?
Beat
28 listopada 2018 at 19:51Rzadko cokolwiek komentuję, ale tutaj muszę! Z uwagi na dietę zdrowotną zostałam zmuszona do wyeliminowania mąki pszennej. Naleśniki z inną mąka mi nie wychodziły! 😤 dzisiaj zrobiłam wg tego przepisu i….. są obłędne! Szybko zostały zjedzone, dzisiaj z mięsem mielonym, następne będą na słodko 🤩 Polecam!!!
Ostra na Słodko
28 listopada 2018 at 19:57Ależ się cieszę!!!!! :)))
Magda
13 czerwca 2019 at 09:43Chcąc ograniczyć mąkę pszenną ze wzgl. zdrowotnych zrobiłam dzisiaj te naleśniki dwa razy :)
Pierwszą porcję zrobiłam ściśle wg tutejszego przepisu i oprócz pierwszego ( ;) wiadomo ;) ) reszta wyszła dobrze. W sumie z podanych proporcji na dużej patelni wyszło mi 5 naleśników do śniadania. Miałam mąkę orkiszową typ 2000 tortową (białą) i wyszły dość grube :) Z drugiej porcji wyszło mi kapkę więcej bo dodałam 1/4 szklanki więcej mleka i wyszły mi delikatniejsze i cieńsze niż poprzednie takie jak zwykłe pszenne. Także nawet typ mąki nie stanowi problemu bo wychodzą pyszne z tego przepisu. Polecam ten przepis i dziękuję autorce za niego :)
Ostra na Słodko
13 czerwca 2019 at 09:49Bardzo miło mi to słyszeć! :)) Dziękuję! <3 Cudownego dnia!
Marta
9 sierpnia 2019 at 09:18Dobrze by było napisać na ile to porcji…
Ostra na Słodko
9 sierpnia 2019 at 09:21Nie napisałam , bo nie widzę takiej potrzeby, gdyż wszystko zależy od wielkości używanej patelni.
Iwa
19 października 2019 at 17:35Nalesniki pierwsza klasa. Super ekastyczne i w smaku pyszne. Dodalam 1/4 szklanki mleka wiecej niz w przepisie. Od dzis beda czesto goscic w mojej kuchni. DZiekuje :)
Ostra na Słodko
19 października 2019 at 17:36Super! Bardzo miło to słyszeć <3
El.
28 listopada 2019 at 21:39Dziękuję za przepis. Zrobiłam z połowy porocji- wychodzi ok.5-6 naleśników. Dałam małe jajko, ciasto było za gęste, więc dodałam jeszcze mleka i bardzo dobrze się smażyły.
Paulina O
27 stycznia 2023 at 17:02Rodzę o podpowiedz czemu mogły mi nie wyjść. Ciasto było tak gęste ze musiałam dodać mleka bo był by omlet. Bardzo smaczne wyszły ale minimum 0,5 szklanki mleka musiałam dolać.
Magda
11 lutego 2024 at 22:37Czy można dodać pół szklanki wody gazowanej do ciasta