Ciasteczek tu dawno nie było, a więc pora nadrobić zaległości!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasteczka, do zrobienia których potrzebujemy tylko 3 składniki: mąkę, ser biały i masło.
Tak, tak, nic więcej nie trzeba!
Robi się je niesamowicie szybko, są przepyszne i błyskawicznie znikają!
Niesamowicie kruche i delikatne, a w smaku przypominają trochę ciasto francuskie, gdyż rozwarstwiają się tak jak ono.
Koniecznie wypróbujcie!
Ps. śmiało możecie zrobić je również w wersji wytrawnej, albo na słono – zamiast cukrem posypać kminkiem , gruboziarnistą solą albo papryką!
Polecam!
SKŁADNIKI:
ser biały / twaróg – 125 g
* mąka pszenna – 125 g
* masło – 125 g
DODATKOWO:
* cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Masło siekamy z mąką i serem białym, zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm, wycinamy okręgi ( lubi kwadraty za pomocą radełka ) i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posypujemy cukrem i pieczemy ok. 20min/180C
Smacznego!
6 komentarzy
Krystyna46
19 kwietnia 2016 at 14:37Mam pytanie …czy można zamiNie chcialabym ich zepsuć bo wyglądają na bardzo smaczne.Pozdrawiam :)
Ostra na Słodko
19 kwietnia 2016 at 14:39Składników nie zamieniamy – musi być mąka pszenna , tylko wtedy będą miały odpowiednią strukturę czyli ala ciasto francuskie.
Krystyna46
19 kwietnia 2016 at 14:51Dziękuję za odpowiedż.Chodzilo mi nie o mąkę , a o ser. :)
Anonim
2 września 2016 at 13:49jaki ser biały tłusty chudy czy jaki pozdrawim
Ostra na Słodko
2 września 2016 at 13:59To już calkowicie obojętne – ja robię na półtłustym :)
Milena
11 listopada 2016 at 13:25A może być serek mascarpone?