Dziś mam dla Was przepis na błyskawiczny biszkopt z jabłkami, który jest takim awaryjnym ciastem dla niespodziewanych gości!
Robi się go niesamowicie szybko i błyskawicznie znika – najlepszy jeszcze gorący, prosto z piekarnika!
Bardzo puszysty biszkopt pokryty soczystymi jabłkami i oprószony cukrem pudrem z całą pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli słodkości.
Koniecznie go spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 23 cm )
* jajko – 5 szt
* mąka pszenna – 1 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* jabłko – 3 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane jabłka kroimy na plasterki.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
Wlewamy po 1 żółtku, miksujemy, a następnie wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i układamy jabłka.
Pieczemy ok. 40 minut/ 180C
Smacznego!
55 komentarzy
majka
23 stycznia 2016 at 14:09Czy tu nie ma żadnego tłuszczu?
majka
23 stycznia 2016 at 14:21Czy w tym przepisie nie ma żadnego tłuszczu? Ani masła, ani oleju? Tak nic nic? Pysznie to wygląda…
Ostra na Słodko
24 stycznia 2016 at 20:09Do biszkoptu nie dodaje się żadnego tłuszczu :)))
renia
25 stycznia 2016 at 00:14Proszku do pieczenia też nie potrzeba?
Ostra na Słodko
25 stycznia 2016 at 08:50Absolutnie nie :)
Anonim
27 stycznia 2016 at 17:17Do jakiego piekarnika wkładamy-zimnego czy nagrznego?
Ostra na Słodko
27 stycznia 2016 at 17:21Zawsze do gorącego :)
Anka
30 stycznia 2016 at 17:43Mam dużo mrożonych jagód – myślisz że fajnie by się z tym ciastem komponowały?
Janilk
8 września 2019 at 11:43Nie dodajemy proszku do pieczenia?
Ostra na Słodko
8 września 2019 at 15:27nie
anencja
6 lutego 2016 at 10:16czy mozna inne owoce? np brzoskwinie z puszki?
Ostra na Słodko
6 lutego 2016 at 10:46Jak , ale nie mogą być zbyt mokre , bo wszystko “klapnie” albo zrobi się “zakalec” :)
joanna
28 kwietnia 2016 at 14:07wyszedł pyszny biszkopt! polecam!
Alicja
22 lipca 2016 at 17:29Czy powyższy przepis można użyć jako blat do ciasta przekładanego kremem, oczywiście wtedy bez użycia jabłek?
kuchcik paula
7 sierpnia 2016 at 09:27Biszkopt wyszedł idealny, dziękuję bardzo!
Winart
10 października 2016 at 20:45Pychotka! Robilam dzis na probe, na szybko…ale zrobie taki sam jeszcze na weekend. Korzystając z okazji, ze takie dobre jabłka teraz mamy. Tylko, ze sie lekko zawiodlam pod koniec, bo mi wyrosl, balam sie ze nie przebije sie spod ilosci jablek, a na koniec ciasto opadlo :/ Ale i tak jest super, nie wiem gdzie nawalilam…moze ciut za duzo maki, albo za energicznie mieszalam, bo sie spieszylam…albo fakt, ze zmniejszylam temperature w polowie do 160 C , bo jablka zaczynaly sie przypiekac :/ Syliwa heeeelp :) uwielbiam takie ciasta, i napewno sprobuje jeszcze raz !
Ostra na Słodko
10 października 2016 at 23:53Kochana NIGDY nie zmniejszamy temperatry w przypadku biszkoptu – lepiej nakryć go folią aluminiową , by się nie przypiekał, ale nie zmieniać temperaturę :)))
Cieszę się, że smakował :* <3
ilona
23 października 2016 at 13:12biszkopt po wyciagnieciu bezposrednio z piekarnika rzucic z wysokosci okolo 20-30 cm na ziemie -na pewno nie opadnie :) smacznego
EmKa
1 grudnia 2016 at 13:55Taaak. ..pieklam dwa razy
Nie wyszło. Wogole nie uroslo. ..wszystko wg przepisu i lipa. A piekę różne ciasta i zawsze się udają .Lubie próbować różne przepisy ale ten lipa. Nie polecam.
Ostra na Słodko
1 grudnia 2016 at 16:30Przykro mi :( Ale jesteś pierwszą osobą,, której nie wyszło.
Zapraszam na fb do działu CZYTELNICY GOTUJĄ – jest tam kilkanaście ( albo dzieciąt ) tych biszkoptów i każdy pięknie się udał czytelnikom.
Nie wiem co Ci poszło nie tak. szkoda …
Janka Patja
19 kwietnia 2018 at 16:02Dziwne,zawsze piekę biszkopt bez proszku i nigdy nie miałam takiej wpadki.
To że pani wyszło cos nie tak,to nie znaczy że przepis jest zły.
Jrena
8 sierpnia 2021 at 12:01A ja wlasnie polecam wszystkim bo juz kilka razy pieklam i jest ciasto super puszyste mieciutkie 👌👌👌👌wszyscy bierzcie ten przepis i pieczcie ,nie zawiedziecie sie🙋🏻♀️
Domi40
9 października 2021 at 21:43Mi też raz nie wyszło… przebiła ciasto bo zamiast napowietrzać i spulchniać łyżką chciałam szybciej mikserem. Więcej tego błędu nie popełniłam.
Sylwia
25 kwietnia 2017 at 19:00Na jaki rozmiar tortownicy jest powyzszy przepis? :)
Ostra na Słodko
25 kwietnia 2017 at 19:06Jest w przepisie – 23 cm :)
Asia
30 sierpnia 2017 at 20:50a w wersji z śliwkami ile dajemy śliwek ? i czy śliwki delikatnie obsypujemy mąką ?
Ostra na Słodko
31 sierpnia 2017 at 08:49Tak ,oproszamy mąką ziemniaczaną. Dałam kilka na górę , żeby nie obciążać barddzo ciasta.
Bożena
31 sierpnia 2017 at 08:43Witam a jeżeli zamiast mąki pszennej dodam mąkę kukurydziana myśli pani że też się uda
Ostra na Słodko
31 sierpnia 2017 at 08:49Nie uda się. Mąka kukurydziana jest sucha. Nie wrośnie i wszystko się rozpadnie.
Pawel
15 września 2017 at 12:56ja wlasnie pieke sie okaze czy dobry . niewiedzialem jedynie czy moglem jablka lekkop podsmazyc z cynamonem.ale podsmazylem z cynamonem delikatnie i wtedy polozylem na ciasto
Ostra na Słodko
15 września 2017 at 12:58Mam nadzieję, że posmakuje! Daj znać!
Asiula
15 stycznia 2018 at 11:41Urobilam pdwojna porcje na 30 cm blache wyszlo cudowne puszyste i te jabluszka w srodku mmmmm pychota super przepis
Iza
2 maja 2018 at 18:32180 C i 40 min pieczemy w termoobiegu czy konwencjonalnie?
DZIĘKUJĘ
justyna
12 listopada 2018 at 14:53co za idiotyczny przepis. No szok, pierwszy raz w życiu biszkopt mi nie wyszedł…. Robione wszystko zgodnie z przpisem.
Ach ja głupia…
Ostra na Słodko
12 listopada 2018 at 14:56Jesteś pierwszą osobą od kilku lat, której przepis nie wyszedł!
Więc gratuluję “ZDOLNOŚCI”
Pozdrawiam!
Miłego dnia!
Aga
2 kwietnia 2019 at 18:35Właśnie zrobiłam i zajadamy się z mężem. Pyszności :)
Daga
18 kwietnia 2019 at 23:20Chyba Pierwsze ciasto w zyciu ktore mi nie wyszlo … a mialo byc najprostsze :( i najszybsze :(
Ostra na Słodko
19 kwietnia 2019 at 09:31Jest najprostsze i najszybsze….
Napisz co Cie nie wyszło, no tutaj w sumie nie bardzo jest co zepsuć i aż mnie zaskoczyłaś :/
Robione dokładnie tak jak w przepisie jest sprawdzone kilkanascie razy i zawsze się udaje.
Aga
3 maja 2019 at 12:13Pięknie wyrosło. Pyszne ciacho :)
Gośka87
26 maja 2019 at 11:36A mi właśnie wyszedł pyszny, wyrośnięty biszkopt. Z innych przepisów opadały. Myślę, że to też kwestia ustawienia dobrej temperatury i nie zaglądanie do ciasta co chwilę. Dodałam do ciasta jabłka ale zostały na dole a na górze ciasta pustka. Cozrobiłam nie tak?
mojewypiekiinietylko
5 lipca 2019 at 01:55Biszkopt fantastyczny. Upiekłam z podwójnej porcji (duża blaszka) – było warto. Jabłka cieniutko poszatkowałam, nie utonęły. Na pewno zagości u mnie na stałe. Dziękuję Sylwio za super przepis i zapraszam do mnie na “degustację”. ;)
https://www.mojewypiekiinietylko.com/2019/07/biszkopt-z-jablkami-bardzo-puszysty/#more-15893
Biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! – Pikantne opowiadania
5 lipca 2019 at 23:57[…] na biszkopt z jabłkami – bardzo puszysty! znalazłam na blogu – Ostra na słodko. Ciasto bez dodatku tłuszczu, czy proszku do pieczenia. Nazwa wypieku nie jest na wyrost. Cudownie […]
Tysiula
24 października 2019 at 13:29Super prosty przepis, pierwszy mój biszkopt i wyszedł mimo że dodałam tylko 4 jajka bo tyle tylko miałam. Muszę tylko następnym razem dać więcej jabłek :)
Basia
14 listopada 2019 at 21:22Przepis świetny! Zrobiłam dziś z samego rana, przed pracą. Po południu mieliśmy świeże ciacho na podwieczorek. Syn się zajadał i mówił, że pyszne. Mięciutki, pyszny biszkopt!
Ostra na Słodko
15 listopada 2019 at 00:06Ależ miło słyszeć!!! Cudownie <3
Nat
18 grudnia 2019 at 13:12Jestem totalnym laikiem jeśli o pieczenie ciast chodzi. To tutaj zrobiłam tak trochę na “odwal się” nie strajac się jakos super bardzo,aby proporcje produktów potrzebnych do uzycia były stu procentowo zachowane. I co? I wyszło! I to GENIALNIE! Dziwie się zatem,ze osoby ,które tutaj twierdzą,ze pieką często i znają się na tym,mają jakiś problem z jego wykonaniem… :)
Pani Gośka
11 kwietnia 2020 at 18:34No wyszło! Mimo, że mam lewe ręce do ciast wyszło. Pycha. A tak się obawiałam. Pozdrawiam i mam ciasto świąteczne na Tenerife 😁
Ostra na Słodko
11 kwietnia 2020 at 18:36Bardzo się cieszę! :)))
Pozdrawiam gorąco … no i zazdroszczę tej Teneryfy! <3
Jola59
29 listopada 2020 at 22:11Super ciasto. Pięknie wyrosło i jest niesamowicie mięciutkie i smaczne.
Pozdrawiam autorkę i gratuluję fajnego przepisu :)
Ostra na Słodko
30 listopada 2020 at 14:44Bardzo mi miło!
Lilianna
3 kwietnia 2022 at 09:14Po prostu poezja dla podniebienia Piekłam z jabłkami idealne Piekłam z borówkami … prawie idealne (borówki były mrożone i obtoczyłam w mące kartoflanej)przepis wspaniały Pozdrawiam ciepło ☺️
Monika
27 października 2022 at 18:43Super wyszedł, prosty i pyszny przepis
Szymon
7 maja 2023 at 19:00Bardzo dziękuję za przepis. W sam raz dla kogoś, kto stawia pierwsze kroki w wypiekach i poznaje absolutne podstawy tej dziedziny.
Pozdrawiam i powodzenia
Aniela
11 lipca 2023 at 08:19Czy ten biszkopt rzuca się po upieczeniu?
Ostra na Słodko
11 lipca 2023 at 09:40Jeśli nie napisałam o tym w przepisie to nie.