Jak już mówiłam wielokrotnie uwielbiam kaszę jaglaną ( a w ostatnim czasie jeszcze bardziej zakochałam się w płatkach jaglanych ).
Przygotowuję ją zarówno w wersji śniadaniowej, jak i na obiad.
Na ciepło i na zimno … w wersji słodkiej i wytrawnej.
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne jaglanej placuszki z dodatkiem banana.
Idealne na leniwe śniadanie albo lekki obiad.1
Smaczne , zdrowe, dietetyczne a zarazem bezglutenowe.
Takie placuszki z kaszy jaglanej posmakują zarówno dzieciakom, jak i dorosłym.
Świetnym dodatkiem jest np. ulubiony jogurt, odrobina dobrej jakości miodu czy też prażone orzechy.
Polecam!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
( ok.6 szt )
* ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * jajko – 1 szt * miękki, słodki banan – 1 szt * sok z cytryny – 1 łyżeczka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ugotowaną kaszę jaglaną miksujemy z bananem, jajkiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia i sokiem z cytryny.
Smażmy niewielkie placuszki na odrobinę natłuszczonej patelni ( po ok. 3 minuty z każdej strony ).
Smacznego!
5 komentarzy
Ola
21 maja 2016 at 20:06Szybki przepis, na pewno smaczny;-)) wypróbuje w tygodniu! Dzięki!
Ola
27 maja 2016 at 07:03Ciężko było mi przewrócić placka, bo rozpadywały się.. ale po dodałam troszkę więcej mąki było ok;-))
Gosia S.
9 grudnia 2016 at 17:41Bardzo smaczne robiłam już kilka razy i zawsze się udawały i smakowały też dzieciom,pycha!!
Kasia
3 stycznia 2017 at 19:29Bardzo dobre polane syropem klonowym i posypane borowkami.
Zrobilam z b przejrzalego banana i dodalam pol lyzeczki ekstraktu z wanilii.
Sylwio czy moznaby prosic o osobna kategorie przepisow jaglanych? Wyszukiwarka nie pokazuje wszystkich…
Ostra na Słodko
9 stycznia 2017 at 20:07Chętnie przygotuję taką kategorię :)))