No i tak jak obiecałam wśród przepisów dietetycznych absolutnie nie zabraknie też deserów!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, dietetyczne brownie – ale nie takie zwykłe, klasyczne brownie, a brownie przygotowane z kaszy jaglanej ( jaglane ).
Niesamowicie smaczne, fantastycznie kremowe w środku, rozpływające się w ustach, a przy tym zdrowe, lekkie i dietetyczne.
Jest świetnym pomysłem dla osób będących na diecie i dla tych, którzy kalorii nie liczą!
Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek jaglanego brownie, a Ci, którzy nie wiedzą, że jest ono z kaszy jaglanej, nawet nie będą tego podejrzewać!
Świetnym pomysłem są do niego prażonego orzechy, a w sezonie owocowym np. borówki.
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana – 3/4 szkl
* jajko rozm. M/L – 3 szt
* “słodzidło” – miód ,cukier trzcinowy, erytrol, ksylitol, stevia – do smaku
( miód – 3 łyżki
cukier trzcinowy – ok. 5 łyżek
erytrol , ksyliol – o. 3-4 łyżki
stevia – ok. 4-5 łyżek )
* olej kokosowy roztopiony – 60 g ( lub oliwa z oliwek – 50 ml )
* jogurt naturalny – 0,5 szkl
* prawdziwe kakao – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Kasze gotujemy, studzimy.
Wszystkie składniki przekładamy do blendera, dokładnie miksujemy na gładką masę.
Wylewamy do foremki ( u mnie 18-20 cm ) .
Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50 mi.
Studzimy bardzo dokładnie i dopiero wtedy kroimy!
Smacznego!
A jeśli lubicie Brownie i macie ochotę na jeszcze wersję, to na blogu czekają na Was 3 inne przepisy!
Zobaczcie!
49 komentarzy
Paula
16 lutego 2016 at 21:21Czy ilość tej kaszy podana jest po czy przed gotowaniem?
Ostra na Słodko
17 lutego 2016 at 21:26Jest napisane , że Ugotowana kasza :)
Paula
16 lutego 2016 at 21:23Czy ilość kaszy ktora jest podana jest przed czy po ugotowaniu?
Początkująca
16 marca 2016 at 16:56Czy mogę zastąpić czymś olej kokosowy, np. zwykłym olejem? Jeśli tak, to ile go użyć?
Ostra na Słodko
16 marca 2016 at 16:58Radzę użyć oleju kokosowego.
Tylko z nim ciasto wyjdzie takie jak wyjść powinno :)
doma45
7 kwietnia 2016 at 18:44Pierwszy raz piekłam coś co ma w nazwie fit i efekt koncowy zdecydowanie zachęca do wyprobowania kolejnych przepisów w tym klimacie. Razem z moim lakomczuchem wręcz pochlonelismy to ciasto jak już porządnie wystyglo. Ale żeby nie było robiłam z połowy składników ;p Podsumowując, brownie było przepyszne!
Doma
8 kwietnia 2016 at 18:01Brownie wyszło przepyszne! Zrobiłam z połowy składników i razem z moim łańcuchem ciasto wręcz pochlonelismy ;)
Kasikzaki
16 kwietnia 2016 at 13:26Brownie jest pyszne, zrobiłam z półtora porcji bo nie wiedziałam ile to będzie nieugotowanej kaszy i wyszło za dużo, starczy jeszcze na jakieś kotleciki na dzisiaj :)
Mama
20 maja 2016 at 10:59To ile trzeba ugotować kaszy surowej żeby po ugotowaniu było 370 g ???
Magda
18 października 2016 at 21:381 szklanka nie ugotowanej kaszy da okolo 370 g kaszy ugotowanej. Moze nawet troche wiecej.
gasmej
3 czerwca 2016 at 11:32Musze przyznac, ze jestem pozytywnie zaskoczona tym przepisem? brownies Sa naprawde pyszne. Dzieki za przepis.
gasmej
3 czerwca 2016 at 11:35Musze przyznac, ze pyszne jest. Bede zdecydowanie wracac do tego przepisu.
Anonim
22 czerwca 2016 at 16:20370g ugotowanej kaszy to 2 szklanki :)
Gość
5 lipca 2016 at 15:49Ciasto jest niesamowite! Puszyste brownie, błyskawiczne, świetny przepis!
anonim
5 lipca 2016 at 21:25Moje brownie wyszło cudowne choć nie posiadam blendera. Masę połączyłam zwykłym mikserem, a po upieczeniu ciasto miało delikatną puchatą konsystencje ciekawie połączną z kuleczkami kaszy, których nie było tak dużo jak się spodziewałam :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Kaśka
15 sierpnia 2016 at 11:00Ciasto meega pyszne!!! Niestety musiałam zrobić drugie, bo mąż nie zdążył spróbować z pierwszego nawet kawałka. No na 8 osób to trzeba robić dwa.
Magfa
26 sierpnia 2016 at 09:48Czy można upiec ciasto w foremkach na muffinki?
Napiecyku.pl
24 września 2016 at 13:29[…] Inspiracja do wpisu klik […]
Beata
3 października 2016 at 21:29Przygotowałam Brownie ze stawia ze względu na cukrzycę ciążową. Wyszło ohydne, przy takiej ilości stewii tylko ją było czuć. Nie wiem jak się w pieczenia sprawdza ksylitol, ale stawię zdecydowanie odradzam
Mateusz
15 października 2016 at 19:50Dietetyczne…
całe ciasto ma około 1200kcal ( słodzone słodzikiem )
tłuszcz 81
węglowodany 73
białko 38 (nie najlepszego pochodzenia ale nie czepiajmy się)
Raczej do fit nie należy…
Lecz sam smak ciasta na duuuży plus
Zainspirowana
12 listopada 2016 at 13:50Ile tego oleju kokosowego – zimnego? ilosc podana jest juz jako roztopiona?
Alicja
14 listopada 2016 at 17:59Chce dodać cukier trzcinowy. Mniej więcej ile?
Ostra na Słodko
14 listopada 2016 at 18:04” DO SMAKU” – ok. 4-5 lyzek dla mnie. Ale spróbuj w miedzyczasie :)
Kasia
1 grudnia 2016 at 16:44czym zastapic jogurt? moze byc mleko roslinne?Syn nie moze nic krowiego :(
Ostra na Słodko
1 grudnia 2016 at 21:02Możesz zastąpić produktami roślinnymi :)
gosia
11 grudnia 2016 at 13:26składniki na jaką blaszkę??
Edysia
11 grudnia 2016 at 15:49A ja pieke juz 1h i 15 min i ono jest nadal lekko plynne :( czy tak ma byc i zgestnieje po wyjeciu? Czy moze cos zle zrobilam? Mozw oleju kokosowego tr za duzo dalam… :(
Ostra na Słodko
11 grudnia 2016 at 22:02Bez problemu powinno być gęste ale jeszcze kremowe po wystudzeniu.
Krysia
14 stycznia 2017 at 14:55Czy na termoobiegu piec w 160 stopniach?
Ostra na Słodko
15 stycznia 2017 at 16:02tak
kasiakaito
13 lutego 2017 at 17:54Piekę juz ponad godzinę i nadal tak samo płynne jak przed wlozeniem do piekarnika :/ robilam dokladnie weflug przepisu, powinno byc az tak plynne? :(
Jola
19 lutego 2017 at 20:19A mozna je przelozyc jakas konfitura? Nie mialam podanych slodzikow wiec uzylam miodu, ale chyba i ta za malo, bo jest jeszcze mocno kakaowo- gorzkie
Ostra na Słodko
19 lutego 2017 at 20:37Jasne, że można!
Ulubiony dżem albo powidła :))
Diana
29 marca 2017 at 08:39A dwa przepis jest nie jasny boooo kaszy 3/4 sypkiej?czy 3/4 szklanki juz ugotowanej???dalam sypiej i ugotowałam ja.. .ciasto nie urosło ? pachnie i wygląda jak pumpernikiel…przełożyłam je dżemem wiśniowy bo te 5 lyzek cukru to zdecydowanie za mało!!
Ostra na Słodko
29 marca 2017 at 08:44Po 1 – ciasto nie ma rosnąć ( to nie biszkopt albo ucierane ).
Po 2 – skoro pisze, że Kaszę gotujemy , to chyba jasne, że kasza wcześniej jest nieugotowana.
Po 3 – napisałam ,że słodzimy “pod siebie” , “do smaku” – jednym wystarczy 5 innym 10 łyżek :)
alona
19 lipca 2017 at 19:31hej mam dylemat, czy te 3 łyżki cukru mogę zastąpić 3 daktylami? za mało, za dużo?
Ostra na Słodko
19 lipca 2017 at 19:39Nieeee, za gorzkie bedzie! Więcej! Więcej :D
Dorota
24 lipca 2017 at 11:25Mi ciasto pięknie urosło. Ale po wyjęciu z piekarnika opadło. Smakuje jak zimny budyń z kaszy jaglanej.
alona
29 lipca 2017 at 10:40miałam 2 szkl ugotowanej kaszy zamiast podanych 2.6 szkl (kasza podczas gotowania zwieksza objetosc 3.5 x) i według ilości kaszy wyliczyłam i odmierzyłam wszystkie skladniki z apteczną dokładnością a mimo to ciasto kompletnie nie urosło :( co mogło sie stać?
Ostra na Słodko
29 lipca 2017 at 11:01To brownie, a nie ciasto ucierane. Ono rośnie minimalnie :/
Kasia
4 sierpnia 2017 at 14:04Fantastyczne ciasto! Wyszło idealne, oczywiście nie mogłam zaczekać aż wystygnie, no musiałam spróbować! :D Zrobiłam z ksylitolem, następnym razem zrobię z daktylami, ale już słodycz to najmniej ważna kwestia. Dziękuję za przepis! :)
kiki91
17 sierpnia 2017 at 08:50jaką ilością masła zastąpić 50ml oliwy?
Ostra na Słodko
18 sierpnia 2017 at 16:16taka sama roztopionego masla.
Gosia
27 sierpnia 2017 at 18:46Mam make jaglana. Moge z niej zrobic, a nie z kaszy? Jesli tak, to ile jej dac? Z gory wielkie dzieki
boczek
2 października 2017 at 09:09zamiast cukru dodałem 2 banany wyszło kozak słodkie
wiesia
12 października 2017 at 12:50Dla tych co na diecie – ile ma kalorii na 100g?
ewa
14 grudnia 2017 at 19:11Przepis wspaniały, dziękuje, wyjęłam, zeżarłam, pyszka, będe go robić, ale o dziwo wyszedł prawie wcale nie słodki, trochę szkoda, ale następnym razem proporcję dam inne i juz. Dzieki
Dan
26 lutego 2018 at 23:05Świetna inspiracja, powtarzałem co najmniej 5 razy, zamiast słodzików polecam dodać dojrzałego banana(albo dwa) robiłem też wersje z 2-3 miarkami białka orzechowego i super zdawało egzamin! (stewia z białka robiła mi również za słodzik choć żeby ciasto miało lepszy smak i tak zazwyczaj dorzucałem banana albo łyżkę miodu)
Świetny pomysł na słodką przekąskę podczas cięższego okresu treningowego, albo danie po treningowe.
Dzięki!
Zuzanna
6 kwietnia 2019 at 21:00Wyszlo cudowne. Robie po raz 2 i jest extra. Male przerobki i kombinacje – dodalam maliny ze sloiczka riobione na czas zimowy..
Ciasto wyszlo extra. Choc ja jeszcze po.50 minutach 10 minut dodalam i pozostawilam do wystygniecia. Mega fajne ciasto.