BROWNIE JAGLANE ( z kaszy jaglanej ) – dietetyczne – najlepsze – BE FIT!

No i tak jak obiecałam wśród przepisów dietetycznych absolutnie nie zabraknie też deserów!

be fit ostra na slodko

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne, dietetyczne brownie – ale nie takie zwykłe, klasyczne brownie, a brownie przygotowane z kaszy jaglanej ( jaglane ).

Niesamowicie smaczne, fantastycznie kremowe w środku, rozpływające się w ustach, a przy tym zdrowe, lekkie i dietetyczne.

 

Jest świetnym pomysłem dla osób będących na diecie i dla tych, którzy kalorii nie liczą!

Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek jaglanego brownie, a Ci, którzy nie wiedzą, że jest ono z kaszy jaglanej, nawet nie będą tego podejrzewać!

Świetnym pomysłem są do niego prażonego orzechy, a w sezonie owocowym np. borówki.

Koniecznie wypróbujcie!

  brownie jaglane , brownie z kaszy jaglane , ciasto z kaszy jaglanej , brownie fit dietetyczne , dietetyczne ciasta , ostra na slodko (4)xxxxxx

SKŁADNIKI:

* kasza jaglana – 3/4 szkl
* jajko rozm. M/L – 3 szt
* „słodzidło” – miód ,cukier trzcinowy, erytrol, ksylitol, stevia – do smaku   

( miód – 3 łyżki

cukier trzcinowy – ok. 5 łyżek

erytrol , ksyliol – o. 3-4 łyżki

stevia – ok. 4-5 łyżek )
* olej kokosowy roztopiony – 60 g ( lub oliwa z oliwek – 50 ml )
* jogurt naturalny – 0,5 szkl
* prawdziwe kakao – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Kasze gotujemy, studzimy.

Wszystkie składniki przekładamy do blendera, dokładnie miksujemy na gładką masę.

Wylewamy do foremki ( u mnie 18-20 cm ) .

Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50 mi.

Studzimy bardzo dokładnie i dopiero wtedy kroimy!

Smacznego!

A jeśli lubicie Brownie i macie ochotę na jeszcze wersję, to na blogu czekają na Was 3 inne przepisy!

Zobaczcie!

brownie , czekoladowe brownie , brownie z borowkami , ciasto czekoladowe , tort czekoladowy , ostra na slodko , sylwia ladyga (6)x brownie , ciasto czekoladowe, najlepsze brownie , chocolate cake , ostra na slodko 3xxxx sernik brownie , sernik z brzoskwiniami , sernikobrownie , sernik na czekoladowym spodzie , ciasto serowe z owocami , brzoskwiniowiec , ostra na slodko , pyszne ciasto (4)

You Might Also Like

49 komentarzy

  • Reply
    Paula
    16 lutego 2016 at 21:21

    Czy ilość tej kaszy podana jest po czy przed gotowaniem?

  • Reply
    Paula
    16 lutego 2016 at 21:23

    Czy ilość kaszy ktora jest podana jest przed czy po ugotowaniu?

  • Reply
    Początkująca
    16 marca 2016 at 16:56

    Czy mogę zastąpić czymś olej kokosowy, np. zwykłym olejem? Jeśli tak, to ile go użyć?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      16 marca 2016 at 16:58

      Radzę użyć oleju kokosowego.
      Tylko z nim ciasto wyjdzie takie jak wyjść powinno :)

  • Reply
    doma45
    7 kwietnia 2016 at 18:44

    Pierwszy raz piekłam coś co ma w nazwie fit i efekt koncowy zdecydowanie zachęca do wyprobowania kolejnych przepisów w tym klimacie. Razem z moim lakomczuchem wręcz pochlonelismy to ciasto jak już porządnie wystyglo. Ale żeby nie było robiłam z połowy składników ;p Podsumowując, brownie było przepyszne!

  • Reply
    Doma
    8 kwietnia 2016 at 18:01

    Brownie wyszło przepyszne! Zrobiłam z połowy składników i razem z moim łańcuchem ciasto wręcz pochlonelismy ;)

  • Reply
    Kasikzaki
    16 kwietnia 2016 at 13:26

    Brownie jest pyszne, zrobiłam z półtora porcji bo nie wiedziałam ile to będzie nieugotowanej kaszy i wyszło za dużo, starczy jeszcze na jakieś kotleciki na dzisiaj :)

  • Reply
    Mama
    20 maja 2016 at 10:59

    To ile trzeba ugotować kaszy surowej żeby po ugotowaniu było 370 g ???

    • Reply
      Magda
      18 października 2016 at 21:38

      1 szklanka nie ugotowanej kaszy da okolo 370 g kaszy ugotowanej. Moze nawet troche wiecej.

  • Reply
    gasmej
    3 czerwca 2016 at 11:32

    Musze przyznac, ze jestem pozytywnie zaskoczona tym przepisem? brownies Sa naprawde pyszne. Dzieki za przepis.

  • Reply
    gasmej
    3 czerwca 2016 at 11:35

    Musze przyznac, ze pyszne jest. Bede zdecydowanie wracac do tego przepisu.

  • Reply
    Anonim
    22 czerwca 2016 at 16:20

    370g ugotowanej kaszy to 2 szklanki :)

  • Reply
    Gość
    5 lipca 2016 at 15:49

    Ciasto jest niesamowite! Puszyste brownie, błyskawiczne, świetny przepis!

  • Reply
    anonim
    5 lipca 2016 at 21:25

    Moje brownie wyszło cudowne choć nie posiadam blendera. Masę połączyłam zwykłym mikserem, a po upieczeniu ciasto miało delikatną puchatą konsystencje ciekawie połączną z kuleczkami kaszy, których nie było tak dużo jak się spodziewałam :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam!

  • Reply
    Kaśka
    15 sierpnia 2016 at 11:00

    Ciasto meega pyszne!!! Niestety musiałam zrobić drugie, bo mąż nie zdążył spróbować z pierwszego nawet kawałka. No na 8 osób to trzeba robić dwa.

  • Reply
    Magfa
    26 sierpnia 2016 at 09:48

    Czy można upiec ciasto w foremkach na muffinki?

  • Reply
    Napiecyku.pl
    24 września 2016 at 13:29

    […] Inspiracja do wpisu klik […]

  • Reply
    Beata
    3 października 2016 at 21:29

    Przygotowałam Brownie ze stawia ze względu na cukrzycę ciążową. Wyszło ohydne, przy takiej ilości stewii tylko ją było czuć. Nie wiem jak się w pieczenia sprawdza ksylitol, ale stawię zdecydowanie odradzam

  • Reply
    Mateusz
    15 października 2016 at 19:50

    Dietetyczne…
    całe ciasto ma około 1200kcal ( słodzone słodzikiem )
    tłuszcz 81
    węglowodany 73
    białko 38 (nie najlepszego pochodzenia ale nie czepiajmy się)
    Raczej do fit nie należy…
    Lecz sam smak ciasta na duuuży plus

  • Reply
    Zainspirowana
    12 listopada 2016 at 13:50

    Ile tego oleju kokosowego – zimnego? ilosc podana jest juz jako roztopiona?

  • Reply
    Alicja
    14 listopada 2016 at 17:59

    Chce dodać cukier trzcinowy. Mniej więcej ile?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      14 listopada 2016 at 18:04

      ” DO SMAKU” – ok. 4-5 lyzek dla mnie. Ale spróbuj w miedzyczasie :)

  • Reply
    Kasia
    1 grudnia 2016 at 16:44

    czym zastapic jogurt? moze byc mleko roslinne?Syn nie moze nic krowiego :(

  • Reply
    gosia
    11 grudnia 2016 at 13:26

    składniki na jaką blaszkę??

  • Reply
    Edysia
    11 grudnia 2016 at 15:49

    A ja pieke juz 1h i 15 min i ono jest nadal lekko plynne :( czy tak ma byc i zgestnieje po wyjeciu? Czy moze cos zle zrobilam? Mozw oleju kokosowego tr za duzo dalam… :(

    • Reply
      Ostra na Słodko
      11 grudnia 2016 at 22:02

      Bez problemu powinno być gęste ale jeszcze kremowe po wystudzeniu.

  • Reply
    Krysia
    14 stycznia 2017 at 14:55

    Czy na termoobiegu piec w 160 stopniach?

  • Reply
    kasiakaito
    13 lutego 2017 at 17:54

    Piekę juz ponad godzinę i nadal tak samo płynne jak przed wlozeniem do piekarnika :/ robilam dokladnie weflug przepisu, powinno byc az tak plynne? :(

  • Reply
    Jola
    19 lutego 2017 at 20:19

    A mozna je przelozyc jakas konfitura? Nie mialam podanych slodzikow wiec uzylam miodu, ale chyba i ta za malo, bo jest jeszcze mocno kakaowo- gorzkie

  • Reply
    Diana
    29 marca 2017 at 08:39

    A dwa przepis jest nie jasny boooo kaszy 3/4 sypkiej?czy 3/4 szklanki juz ugotowanej???dalam sypiej i ugotowałam ja.. .ciasto nie urosło ? pachnie i wygląda jak pumpernikiel…przełożyłam je dżemem wiśniowy bo te 5 lyzek cukru to zdecydowanie za mało!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 marca 2017 at 08:44

      Po 1 – ciasto nie ma rosnąć ( to nie biszkopt albo ucierane ).
      Po 2 – skoro pisze, że Kaszę gotujemy , to chyba jasne, że kasza wcześniej jest nieugotowana.
      Po 3 – napisałam ,że słodzimy „pod siebie” , „do smaku” – jednym wystarczy 5 innym 10 łyżek :)

  • Reply
    alona
    19 lipca 2017 at 19:31

    hej mam dylemat, czy te 3 łyżki cukru mogę zastąpić 3 daktylami? za mało, za dużo?

  • Reply
    Dorota
    24 lipca 2017 at 11:25

    Mi ciasto pięknie urosło. Ale po wyjęciu z piekarnika opadło. Smakuje jak zimny budyń z kaszy jaglanej.

  • Reply
    alona
    29 lipca 2017 at 10:40

    miałam 2 szkl ugotowanej kaszy zamiast podanych 2.6 szkl (kasza podczas gotowania zwieksza objetosc 3.5 x) i według ilości kaszy wyliczyłam i odmierzyłam wszystkie skladniki z apteczną dokładnością a mimo to ciasto kompletnie nie urosło :( co mogło sie stać?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      29 lipca 2017 at 11:01

      To brownie, a nie ciasto ucierane. Ono rośnie minimalnie :/

  • Reply
    Kasia
    4 sierpnia 2017 at 14:04

    Fantastyczne ciasto! Wyszło idealne, oczywiście nie mogłam zaczekać aż wystygnie, no musiałam spróbować! :D Zrobiłam z ksylitolem, następnym razem zrobię z daktylami, ale już słodycz to najmniej ważna kwestia. Dziękuję za przepis! :)

  • Reply
    kiki91
    17 sierpnia 2017 at 08:50

    jaką ilością masła zastąpić 50ml oliwy?

  • Reply
    Gosia
    27 sierpnia 2017 at 18:46

    Mam make jaglana. Moge z niej zrobic, a nie z kaszy? Jesli tak, to ile jej dac? Z gory wielkie dzieki

  • Reply
    boczek
    2 października 2017 at 09:09

    zamiast cukru dodałem 2 banany wyszło kozak słodkie

  • Reply
    wiesia
    12 października 2017 at 12:50

    Dla tych co na diecie – ile ma kalorii na 100g?

  • Reply
    ewa
    14 grudnia 2017 at 19:11

    Przepis wspaniały, dziękuje, wyjęłam, zeżarłam, pyszka, będe go robić, ale o dziwo wyszedł prawie wcale nie słodki, trochę szkoda, ale następnym razem proporcję dam inne i juz. Dzieki

  • Reply
    Dan
    26 lutego 2018 at 23:05

    Świetna inspiracja, powtarzałem co najmniej 5 razy, zamiast słodzików polecam dodać dojrzałego banana(albo dwa) robiłem też wersje z 2-3 miarkami białka orzechowego i super zdawało egzamin! (stewia z białka robiła mi również za słodzik choć żeby ciasto miało lepszy smak i tak zazwyczaj dorzucałem banana albo łyżkę miodu)
    Świetny pomysł na słodką przekąskę podczas cięższego okresu treningowego, albo danie po treningowe.
    Dzięki!

  • Reply
    Zuzanna
    6 kwietnia 2019 at 21:00

    Wyszlo cudowne. Robie po raz 2 i jest extra. Male przerobki i kombinacje – dodalam maliny ze sloiczka riobione na czas zimowy..
    Ciasto wyszlo extra. Choc ja jeszcze po.50 minutach 10 minut dodalam i pozostawilam do wystygniecia. Mega fajne ciasto.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress