TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE!

TIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku!

Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja myślę , że każdego z Was uda mi się „poderwać” tym sposobem.

Deser smakuje obłędnie i nie znam osoby, które nie zjadłaby go do ostatniego kęsa!

Delikatny, serowy krem przełożony biszkoptami nasączonymi w kawie wręcz rozpływa się w ustach.

Wielbiciele kawowych deserów będą zachwyceni!

A Ci, którzy za kawą nie przepadają myślę, że w słoiczku też nie zostawią ani kęsa!

Taki deser z całą pewnością zachwyci zarówno na walentynkowej kolacji, szalonych imprezach, jak i romantycznej randce – nie tylko smakiem, ale również sposobem podania!

Polecam!

tiramisu, wloski deser , deser kawowy, deser z biszoptami , ostra na slodko (5)x

SKŁADNIKI:

( 1 porcja )

* żółtko – 1 szt

* cukier – 2-3 łyżki

* dobrej jakości mascarpone – 80 g

* śmietana 36% kremówka – 50 g

* biszkopty okrągłe – ok. 5 szt

* prawdziwe kakao – 1 łyżka

* mocna kawa – ok. 50 ml

  • * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajko wyparzamy, żółtko ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty, studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone – miksujemy, a następnie wkładamy ubitą na puch śmietanę.

Do słoiczka wkładamy biszkopt, nasączamy kawą, przykrywamy kremem serowym , oprószamy kakao.

Powtarzamy do wykończenia składników, wkładamy do lodówki.

Podajemy mocno schłodzone udekorowane bitą śmietaną i odrobiną kakao.

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Asia
    25 października 2016 at 15:02

    Co to znaczy „wyparzamy”? W sensie gotujemy na twardo? Bo jak inaczej zoltko „utrzec”?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 października 2016 at 15:15

      Nie nie , chodzi o wyparzenie jajek gorącą wodą ( w celu pozbycia się m.in. salmonelli ).

    Skomentuj Asia Cancel Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress