Pasteis de nata – znane również pod nazwą „Pasteis de Belem” – od nazwy dzielnicy w Lizbonie, gdzie stoi klasztor Hieronimitów.
Są to portugalskie ciasteczka, na które przepis jest strzeżoną tajemnicą, a ich wypiekanie zapoczątkowali zakonnicy z klasztoru Hieronimitów.
Legenda głosi, że białka wykorzystywali do krochmalenia habitów, a z pozostałych żółtek wypiekali słodkości.
Ja o Pasteis de nata pierwszy raz usłyszałam w siedzibie TVN, podczas nagrania serialu od kolegi Wojtka ( Ps. Wojtek wydał niedawno książkę – zobaczcie tutaj ).
Już na samą myśl ciekła mi ślinka i wiedziałam, że nie popuszczę!
Zakupiłam składniki i przystąpiłam do dzieła!
Pierwsze wyszły pyszne, ale nie były tak dopieszczone jak bym tego chciała.
Kolejne już były IDEALNE!
I właśnie takim idealnym przepisem z Wami się dzielę!
Kruche ciasto francuskie wypełnione po brzegi fantastycznym jajecznym kremem z odrobiną cynamonu wprost rozpływają się w ustach!
Koniecznie spróbujcie!
Gwarantuję, że będziecie zachwyceni tak jak my!
SKŁADNIKI:
* ciasto francuskie – 1 op * masło do posmarowania foremek * cukier brązowy – 1 łyżka * mleko 3,2% – 220 ml * skórka z cytryny * cynamon – 0,5 łyżeczki * mąka pszenna – 25 g * cukier drobny – 120 g * woda – 70 ml * żółtko – 4 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, ponownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.
Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka.
Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.
Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy cały czas mieszając, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek i na stojąco wkładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej odrobiną masła.
Ważne jest, by rolki położyć na stojąco – jaki pień – sprawi to, że ciasto francuskie po upieczeniu będzie ładnie odchodziło płatkami.
Zgniatamy wylepiając foremki, wypełniamy masą jajeczną i zapiekany ok. 25-30 minut / 200C.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!
8 komentarzy
Edyta
27 lutego 2016 at 17:27„Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.”
W którym momencie zrobiliśmy masę jajeczną ..?
Ewa
26 maja 2016 at 11:35Też chciałabym się dowiedzieć kiedy powstała ta masa jajeczna.Chcę je dziś zrobić.Proszę o pilną odpowiedź
Ostra na Słodko
26 maja 2016 at 11:47Ma być wlewamy do masy ( bez jajecznej ! ) – wkradł mi się chochlik słowny – bardzo dziękuję za uwagę!
Już poprawione :)
Masa jajeczna to efekt końcowy.
Ewa
27 maja 2016 at 17:25Dzięki serdeczne.Są przepyszne!!!!
Maja
14 września 2016 at 21:00Robimy 10 rolek czyli najpierw kroimy na paski a potem zwijamy w rulonik bo nie rozumie o co chodzi na samym koncu
Ostra na Słodko
14 września 2016 at 21:03Na początku 1 duży plat ciasta zwijamy w rulon ,a potem go kroimy w 10 „pasków” / rolek i każdą wkładamy do foremki ( takiego ślimaczka )
anna
15 września 2016 at 14:28w jakich foremkach to robiłaś?
Ostra na Słodko
15 września 2016 at 14:29Robię na blasze do Muffinek ( tej metalowej na 12 sztuk )