Tajemnicą nie jest, że uwielbiam kuchnię orientalną, ani to, że chili najchętniej dawałabym do wszystkiego ;)
To właśnie podczas przygotowywania potraw kuchni indyjskiej, tajskiej i chińskiej czuję się najpewniej i z wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach!
Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych.
Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka!
Z pomocą w moich kulinarnych poczynaniach przyszedł mi sklep Gustus ( http://www.egustus.pl/ ) i najnowsza patelnia z linii WOLL SZAFIR INDUKCJA.
Co to za patelnia?
Czym się charakteryzuje linia WOLL SZAFIR INDUKCJA. ?
Czy warta jest swojej ceny i gdzie można ją kupić?
Oraz co można na niej przyrządzać?
Poczytajcie!
Moja patelnia z linii WOLL SZAFIR INDUKCJA ma średnicę 24 cm.
Każde naczynie posiada pokrywę firmy WOLL z hartowanego szkła.
Patelnia przeznaczona jest do użytku na płytach indukcyjnych, ale oczywiście działa również na kuchenkach elektrycznych, gazowych czy też ceramicznych.
Nanokompozytowa powłoka w technologii „non-stick” sprawia , ze patelnia sprzyja przygotowywaniu potraw z minimalną ilością tłuszczu ( a nawet jego brakiem ) , czyniąc potrawę zdrowszą, bardziej wartościową i mniej kaloryczną.
Naczynia SZAFIR firmy WOLL charakteryzują się niespotykanym nigdzie indziej przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)!
Tak jak pisałam wyżej małe szaszłyczki Satay są specjalnością kuchni indonezyjskiej.
Przyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem.
SKŁADNIKI:
* filet z indyka lub kurczaka – 300 g
* czerwona pasta curry – 50 g
* mleczko kokosowe – 250 ml
* limonka – 1 szt
* cukier trzcinowy – 1 łyżka
* orzeszki ziemne – 150 g
* olej kokosowy – 1 łyżka
* prażona cebulka -2 łyżki
* świeża kolendra
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso indyka kroimy w grubsze paski, delikatnie rozbijamy.
25 g pasty curry mieszamy z 2 łyżkami mleka kokosowego, wkładamy mięso, dokładnie obtaczamy i dostawiamy do lodówki.
Patelnię WOLL Szafir Indukcja rozgrzewamy, dodajemy resztę pasty curry oraz łyżkę skorki startej z limonki – przesmażamy, a następnie zalewamy resztą mleka kokosowego.
Dodajemy cukier oraz posiekane orzeszki – gotujemy ok. 7 minut aż sos zgęstnieje, a następnie dodajemy 2 łyżki soki z limonki i dokładnie mieszamy. Zlewamy z patelni.
Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Na tej samej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy do miękkości przygotowane mięso.
Podajemy gorące z sosem, posiekaną kolendrą, świeżym ogórkiem oraz prażoną cebulką.
Smacznego!
JAK SIĘ SPISAŁA?
W tym przypadku patelnia spisała się na medal!
Ci z Was, którzy mieli styczność z pastą curry doskonale wiedzą, że lubi ona pryskać i szybko „farbuje” naczynia.
Idealna do dań z jej użyciem okazała się właśnie głęboka patelnia, która zapobiegła pryskaniu, ale też sprawiła, że sos absolutnie nie przywierał do dna, mięso, nawet pozostawione dłużej z jednej strony absolutnie się nie przypiekało i nic ie przywierało do dna.
300g mięsa usmażyło się na łyżce oleju kokosowego, co w zupełności wystarczyło.
Patelnia tak samo rewelacyjnie spisała się w przypadku przygotowywania gulaszu oraz dań kuchni tajskiej, do których to najczęściej używałam woka.
Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność!
Gwarantuję!
Czym się charakteryzują naczynia Szafir firmy WOLL ?
POWŁOKA
Wysoce odporna na zarysowania z wbudowanym kryształami diamentu. Nanokompozyt i technologia NON-STICK zapewnia antyadhezyjność.
AKUTERMICZNOŚĆ
Specjalny stop i technologia odlewu zapewniają idealną absorpcję ciepła. 10 milimetrowe dno gwarantuje optymalną dystrybucję ciepła oraz brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach.
OPRAWA UCHWYTU
Montowana w technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje 100% bezpieczeństwa.
LITY UCHWYT
Służy do bezpiecznego podnoszenia naczyń (z wyjątkiem płaskiej patelni)
SZKLANA POKRYWA
Wykonana z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła. Służy do energooszczędnego gotowania/pieczenia w temp. do 250 °C.
WZMOCNIONA KRAWĘDŹ
Zapewnia wysoki poziom odporności na wstrząsy. Ułatwia wylewanie np. sos
Gładka powierzchnia ułatwia czyszczenie/zmywanie naczynia.
PODSUMOWUJĄC:
Patelnia z linii Szafir marki WOLL to sprzęt najwyższej jakości, niezawodny w użytkowaniu, trwały i bardzo elegancki.
Świetnie spisze się zarówno w kuchnia prywatnych, jak i dużych kuchniach dla profesjonalistów.
Idealnie nadaje się do smażenia, duszenia oraz zapiekania – z łatwością można przyrządzać na niej wszelkiego rodzaju gulasze, dania jednogarnkowe , mięsa, omlety a nawet zapiekanki!
Jest ciężka – co jest dla mnie zdecydowanie na plus, gdyż właśnie na takich patelniach najbardziej lubię działać.
Cena mimo, ze wysoka jest adekwatna do takiej jakości sprzętu.
Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona i z całą pewnością sprzęt posłuży mi na długie lata przy przygotowywaniu wielu smakołyków.
Gorąco polecam i uważam ( ba, ja to wiem!), że każdy kto ją zakupi będzie zachwycony tak jak ja!
Patelnię można nabyć w sklepie internetowym :
http://www.egustus.pl/linia-woll-szafir-indukcja/274-patelnia-wysoka-24-cm-indukcja.html
Zapraszam!
No Comments