Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na placuszki z kaszy jaglanej – idealne na leniwe śniadanie albo lekki obiad.
Robi się je w błyskawiczny sposób i są na tyle uniwersalne, że śmiało można kombinować z dodatkami.
Dżem, masło orzechowe, krem czekoladowy, prażone orzechy czy też zwykły cukier puder pomogą stworzyć z nich pyszne danie, którym zachwycą się zarówno dzieci, jak i dorośli!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana – 3/4 szkl
* mąka pełnoziarnista – 2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* jajko – 1 szt
* mleko – 0,5 szkl
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIE:
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy.
Dodajemy mleko, jajko i cukier waniliowy – miksujemy, a następnie wsypujemy mąki przesiane z solą oraz proszkiem do pieczenia.
Smażymy niewielkie, cienkie placuszki na lekko natłuszczonej patelni.
Podajemy na ciepło!
Smacznego!
No Comments