ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska

Dziś zabieram Was do Hiszpanii, a dokładnie w region Andaluzji.

Andaluzja jest regionem rolniczo-przemysłowym, z rozwiniętym górnictwem, uprawami oliwek, bawełny, dębu korkowego, cytrusów i palm datylowych.

Jej stolicą jest Sewilla.

mapa-andaluzja2

Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb.

Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło.

Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem.

Koniecznie wypróbujcie!

Pycha!

  ALBONDIGAS EN SALSA, pulpeciki miesne , kuchnia hiszpanska , hiszpania przepisy , ostra na slodko (3)xx

SKŁADNIKI:

( dla 2 osób )

* mielona wołowina – 200 g
* mielona wieprzowina – 100 g
* łuskany zielony groszek – 100 g
* cebula – 1 szt
* czosnek – 1 ząbek
* małe jajko – 1 szt
* posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
* papryka ostra – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* bulion warzywny – ok. 150 ml
* oliwa z oliwek -2 łyżki
* sól , pieprz

ALBONDIGAS EN SALSA, pulpeciki miesne , kuchnia hiszpanska , hiszpania przepisy , ostra na slodko (2)x

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz.

Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe w środku ).

Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę.

Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek.

Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

ALBONDIGAS EN SALSA, pulpeciki miesne , kuchnia hiszpanska , hiszpania przepisy , ostra na slodko (4)xx

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress