Dziś zapraszam Was na przepyszne pierożki tortellini na słodko!
Delikatne, pierogowe ciasto wypełnione po brzegi słodkim twarożkiem i oblane fantastycznym sosem karmelowym – wiem wiem, już od samego czytania cieknie ślinka!
Takie pierożki robi się błyskawicznie i są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad dla dzieci i dorosłych, jak i np. danie na imprezę!
Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem i z wielką przyjemnością sięgnie po dokładkę!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
TORTELLINI:
* mąka pszenna – 1 czubata szklanka
* jajko – 1 szt
* masło – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl
NADZIENIE:
* ser biały / twaróg – ok. 150 g
* żółtko – 1 szt
* cukier – do smaku
SOS KARMELOWY:
* cukier – 2 łyżki
* śmietana 30% – ok. 1/3 szkl
* masło – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
TORTELLINI:
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę.
Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki.
Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki.
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
NADZIENIE:
Ser biały ucieramy z cukrem i żółtkiem na gładką, kremową masę.
Możemy dodać odrobinę wanilii albo cukru z prawdziwą wanilią!
SOS KARMELOWY:
Na patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając.
CAŁOŚĆ:
Ugotowane pierożki podajemy z gorącym sosem karmelowym.
Jeśli chcemy – możemy je no niego wrzucić i podgrzać kilka minut na patelni!
Smacznego!
No Comments