Lubicie jarmuż ? Ja bardzo!
Przygotowuję z niego nie tylko fantastyczne pesto ( idealne do makaronu ), ale również sałatki i farsze.
Dziś mam dla Was przepis na pyszne pierożki tortellini z farszem z jarmużu.
Idealnie doprawiony farsz i delikatne, pierogowe ciasto tworzą fantastyczną całość, która zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Takie pierożki tortellini z jarmużem są świetnym pomysłem na obiad!
Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
TORTELLINI:
* mąka pszenna – 1 czubata szklanka
* jajko – 1 szt
* masło – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
* ciepła woda – ok. 0,5 szkl
FARSZ:
* jarmuż – 3 garście
* ricotta – 2 łyżki
* czosnek niedźwiedzi – 2 liście
* masło – 2 łyżki
* sól, pieprz – smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
TORTELLINI:
Przesianą mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy sól, jajko, łyżeczkę miękkiego masła i wyrabiamy ciasto dolewając powoli ciepłą wodę.
Jeśli ciasto jest zbyt suche – zwiększamy ilość wody, jeśli zbyt kleiste – dodajemy mąki.
Gładkie, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywcza i odstawiamy na ok. 20 minut, by odpoczęło.
Po tym czasie rozwałkowujemy na cieniutki placek, wycinamy okręgi i nadziewamy zwijając malutkie pierożki.
Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia.
FARSZ:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, przesmażamy, a następnie wrzucamy posiekany i oczyszczony i sparzony wcześniej kilka minut we wrzątku jarmuż – smażymy kilka minut do miękkości uważając , by nie przypalić czosnku.
Dodajemy ricottę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Pierożki podajemy polane roztopionym masełkiem z odrobiną soli i pieprzu.
Smacznego!
No Comments